Web Analytics
Izvori: Mađarska ostaje bez važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, Varheji odlazi - BetaRS

Izvori: Mađarska ostaje bez važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, Varheji odlazi

Svet | 31.05.2024 | access_time 17:20
Izvori: Mađarska ostaje bez važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, Varheji odlazi
AP Photo/Denes Erdos

Lideri članica EU planiraju da kazne mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih kontinuiranih opstrukcija po pitanju Ukrajine tako što Mađarskoj neće dati nijedan od važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, među kojima su i oni koji su zaduženi za pregovore o proširenju EU, rekle su tri upućene diplomate za briselski portal Politiko.

Mađarska želi da zadrži mesto komesara za proširenje, na kojem je u prethodnih pet godina bio Oliver Varheji, blizak Orbanu. Međutim, budući da taj resor ima značajan uticaj zbog očekivanih pristupnih pregovora sa Ukrajinom, vlade članica Unije ne žele na toj funkciji da vide ni Varhejija, ni bilo kog drugog Mađara, rekle su diplomate.

Orban je najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, a evropski lideri su sve više ogorčeni zbog odugovlačenja sa uvođenjem sankcija Rusiji zbog stava mađarskog premijera i zbog njegovog protivljenja isporuci sredstava Kijevu.

Jedan od diplomata je rekao da dozvoljavanje Mađarskoj da zadrži kontrolu nad bilo kojim moćnim resorom "gotovo da ne može da bude ni pitanje", dok se Budimpešta nada da bi Varheji mogao da ostane komesar za proširenje.

"Posle katastrofe sa Varhejijem i načina na koji se Orban odnosi prema (predsednici Evropske komisije Ursuli) Fon der Lajen, nema šanse da će ona dati bilo šta važno nekome ko mu je blizak", rekao je diplomata.

Orban je poslednjih meseci pokušavao da blokira isporuku pomoći Ukrajini i pretio je blokadom pristupnih pregovora Unije sa Kijevom. Mađarska će 1. jula preuzeti šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije, čime će dobiti ovlašćenje da utvrđuje dnevni red.

Varheji je bio na meti optužbi za podrivanje politike prema kandidatima za članstvo u EU i za stvaranje konfuzije u nedavnom sukobu Unije sa Gruzijom oko takozvanog "zakona o stranim agentima", koji mnogi vide kao pokušaj gruzijske vladajuće partije da suzbije opozicione medije, aktiviste i nevladine organizacije.

Imenovanje Varhejija za komesara za proširenje 2019. godine naširoko je viđeno kao "mirovna ponuda" Orbanu sa ciljem da se mađarska desna vlada zadrži na strani ostalih članica EU, slično kao što je Velika Britanija 2014. dobila najmoćniju ekonomsku poziciju posle najave tadašnjeg britanskog lidera Dejvida Kamerona da će organizovati referendum o izlasku iz Unije (Bregzit).

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika