Web Analytics
KFOR: Svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru da se donese u okviru Dijaloga - BetaRS

KFOR: Svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru da se donese u okviru Dijaloga

Kosovo | 31.05.2024 | access_time 18:35
KFOR: Svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru da se donese u okviru Dijaloga
Foto: Beta/Saša Đorđević

Mirovna misija NATO na Kosovu, KFOR, pozvala je danas da se svaka odluka u vezi sa glavnim mostom preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici donese u okviru dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

"KFOR nastavlja da sprovodi mandat Ujedinjenih nacija, da garantuje bezbedno okruženje za sve stanovnike Kosova, u svakom trenutku, na nepristrasan način, uključujući prisustvo na mostu u Mitrovici i patrole u ​​okolini", saopštio je KFOR u odgovor Radiju Slobodna Evropa.

Pokret Samoopredeljenje u skupštini opštine Severna Mitrovica zatražio je danas da se sprovede odluka doneta prošle godine za otvaranje mosta na Ibru, koji deli severni i južni deo Mitrovice.

Odluka o otvaranju mosta u Skupštini opština Severna Mitrovica doneta je u aprilu 2023. godine, ali nikada nisu preduzeti koraci ka njenoj implementaciji.

Nakon jučerašnjeg poziva za otvaranje tog mosta, reagovala je i Evropska unija.

Portparol EU Peter Stano je rekao da bi o pitanju otvaranja mosta trebalo razgovarati u okviru dijaloga.

"Otvaranje mosta je deo dva sporazuma. Ali uprkos našim naporima, ovaj most je ostao zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo deo dijaloga, o svemu treba razgovarati i odlučivati u dijalogu uz učešće Kosova i Srbije", rekao je danas Stano.

Most preko reke Ibar deli Mitrovicu na južni deo, naseljen albanskom većinom, i severni deo, naseljen srpskom većinom, od 1999. godine.

U okviru dijaloga Kosova i Srbije obe strane su se dogovorile da most otvore za saobraćaj, ali to nikada nije realizovano u praksi, samo jedna strana mosta je otvorena za pešake.

Teme