Web Analytics
Medvedev: NATO će dobiti ruski odgovor takve sile da neće moći da se odupre uvlačenju u sukob - BetaRS

Medvedev: NATO će dobiti ruski odgovor takve sile da neće moći da se odupre uvlačenju u sukob

Svet | Izvor: Beta | 31.05.2024 | access_time 19:05
Medvedev: NATO će dobiti ruski odgovor takve sile da neće moći da se odupre uvlačenju u sukob
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas države Zapada koje su Ukrajini odobrile upotrebu svog oružja velikog dometa na ruskoj teritoriji, da će "dobiti odgovor takve destruktivne sile, da sama Alijansa (NATO) jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob".

Medvedev je u poruci objavljenoj preko aplikacije Telegram dalje upozorio da "to, nažalost, nije zastrašivanje ili nuklearni blef. Aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija se po najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija moći primenljivog naoružanja NATO-a. Dakle: danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu".

On je obrazložio da države Zapada "moraju jasno da razumeju sledeće" što je naveo u tri tačke.

Prva je da "sva njihova vojna tehnika i specijalisti koji se bore protiv nas (Rusije) biće uništeni kako na teritoriji Ukrajine, tako i na teritoriji drugih zemalja, ako se odatle izvrše napadi na rusku teritoriju".

Druga tačka je da "Rusija polazi od činjenice da svo dalekometno oružje koje koristi Ukrajina, već sada direktno kontroliše vojno osoblje zemalja NATO-a. To uopšte nije 'vojna pomoć', već je to učešće u ratu protiv nas (Rusije). I takvi njihovi postupci mogu postati Casus Belli (uzrok rata)".

Treća tačka je da će "NATO morati da odluči kako da kvalifikuje posledice mogućih uzvratnih udara (Rusije) na opremu/objekte/vojno osoblje pojedinih zemalja tog bloka u kontekstu Članova 4. i 5. Vašingtonskog ugovora" NATO-a iz 1949. o tome da svi zajedno moraju da brane članicu koja bude napadnuta.

Medved je dalje u vezi s tim napisao da, "po svoj prilici, rukovodstvo NATO-a želi da se pretvara da je reč o suverenim odlukama pojedinih zemalja Severnoatlantske alijanse da podrže režim Kijeva i da nema razloga da se ovde primenjuje pravilo Ugovora iz 1949. o kolektivnoj samoodbrani".

"To su opasne i štetne zablude" - napisao je Medvedv i nastavio: "Takva 'individualna pomoć' zemalja NATO-a protiv Rusije, bilo da se radi o kontroli njihovih krstarećih raketa dugog dometa ili slanju kontingenta trupa u Ukrajinu, predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba".

"Bivša Ukrajina i njeni NATO saveznici dobiće odgovor takve destruktivne sile da sama Alijansa jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob" - upozorio je Medvedev.

Zatim je ukazao: "Upotreba (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja takođe može biti pogrešno proračunata, a to bi bila fatalna greška. Uostalom, kako je ispravno primetio predsednik Rusije (Vladimir Putin), evropske zemlje imaju veoma veliku gustinu naseljenosti. A za one neprijateljske zemlje koje su dalje od područja pokrivanja (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja, konačno postoji strateški potencijal", ali ga Medvedev nije naveo.

Tekst je zaključio tako što je naveo da to piše "nije zastrašivanje ili nuklearni blef", da se "aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija po najgorem mogućem scenariju", da "postoji stalna eskalacija moći primenljivog naoružanja NATO-a", te da zato "danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu" koju je nagovestio.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika