Web Analytics
GIK Beograda: Na svaka dva sata objavljujemo izlaznost, rezultati tokom noći - BetaRS

GIK Beograda: Na svaka dva sata objavljujemo izlaznost, rezultati tokom noći

Politika | 02.06.2024 | access_time 10:05
GIK Beograda: Na svaka dva sata objavljujemo izlaznost, rezultati tokom noći
Foto: Beta/ Milan Obradovic

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić najavio je da će ta komisija danas na svaka dva sata objavljivati podatke o izlaznosti na izbore, a da će se rezultate glasanja objaviti tokom noći.


"Sledeća konferencija za novinare biće u podne, posle zatvaranja biračkih mesta imaćemo konferencija za novinare o izlaznosti, a u toku noći, kada budemo imali prve relevantne rezultate, održaćemo konferenciju gde ćemo ih saopštiti. Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere, nakon originalnih zapisnika o radu biračkih odbora i oni će biti zvanični i potpuni. Biće malo kasnije nego što objavljuju stranke, ali će biti zvanični", rekao je Lukić na konferenciji za novinare održanoj u 10 sati.


On je ponovio da su sva biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i bez problema, kao i da izbore prati oko 1.900 stranih i domaćih posmatrača.Zoran Lukić (GIK): U Beogradu birališta otvorena na vreme, sve protiče u najboljem redu


Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić rekao je jutros da su sva biračka mesta na teritoriji Beograda otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu, bez prigovora.


Lukić je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da u Beogradu pravo glasa ima preko 1,5 miliona birača, kao i da je na biračkim mestima prisutno 1.900 posmatrača.

Dodao je da je na današnjim izborima u Beogradu otvoreno 1.265 biračkih mesta i da će veći broj birališta u odnosu na prošlu godinu doprineti manjoj gužvi na glasačkim mestima.

Građani Beograda danas biraju 110 odbornika Skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština - Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u "Vodiču za birače", da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista.

Pod brojem jedan je "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", druga je "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", treća "Ćale, ovo je za tebe", četvrta "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", peta "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", šesta "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", a sedma "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović".

Broj osam nosi "Narodna lista - Ključ za pobedu", pod devet je "Beograd - naš grad", deseta je "Unija Roma Srbije - Za Beograd", broj 11 "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", 12. je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-Promeni", 13. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu" i broj 14 nosi "Mi - Glas iz naroda".

Teme