Web Analytics
Uprkos pozivima na prekid vatre Izrael nastavio napade na Gazu - BetaRS

Uprkos pozivima na prekid vatre Izrael nastavio napade na Gazu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 02.06.2024 | access_time 17:15
Uprkos pozivima na prekid vatre Izrael nastavio napade na Gazu
Izraelska vojska napala je danas nekoliko područja u Pojasu Gaze, uključujući Rafu, dan posle hitnog apela međunarodnih posrednika Izraelu i palestinskom islamističkom Hamasu da sklope mirovni sporazum kojim bi se završio rat koji traje više od sedam meseci.

Na jugu Gaze helikopteri tipa "apač" su, po rečima očevidaca, ispalili vatru na centar Rafe, a ciljan je i južni i zapadni deo grada.

Na severu je iz vazduha napadnut Gaza Siti i ubijeno troje Palestinaca, uključujući ženu i dete u bombardovanju u kojem je uništen njihov dom u kvartu Al Daradž, rekao je izvor u bolnici.

Izraelska vojska je objavila da izvodi ciljane operacije u Rafi i u centralnoj Gazi, te da je u protekla 24 sata gađano "30 terorističkih ciljeva, uključujući skladišta oružja i naoružane ćelije".

Neprijateljstva ne prestaju uprkos hitnim pozivima na prekid vatre, a po podacima ministarstva zdravlja Hamasa do sada je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 36.439 ljudi.

Posrednici u pregovorima o primirju Katar, SAD i Egipat, su u subotu zajedno pozvali Hamas i Izrael da finalizuju sporazum na osnovu principa koje je predstavio američki predsednik Džozef Bajden.

U petak je Bajden predstavio takozvanu mapu puta sa ciljem da se u fazama i uz određene uslove, postigne stalni prekid vatre.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je potom potvrdio izraelske uslove za stalni prekid vatre - uništenje Hamasa i oslobađanje talaca.

On je pod velikim pritiskom dva ministra ultradesničara koji prete da će napustiti vladu ako borba prestane pre nego što se uništi Hamas.

U međuvremenu mnogi Izraelci nastavljaju proteste na ulicama tražeći sporazum o oslobađanju talaca.

Hamas je saopštio da je razmotrio Bajdenov predlog, ponavljajući svoje zahteve za stalan prekid vatre i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze, što su uslovi koje je Izrael odbio.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika