Web Analytics
Zanijer: Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji sutra u 15 sati - BetaRS

Zanijer: Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji sutra u 15 sati

Politika | Izvor: Beta | 02.06.2024 | access_time 20:05
Zanijer: Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji sutra u 15 sati

Šef Posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Lamberto Zanijer (Zannier) izjavio je danas da 120 posmatrača iz te međunarodne organizacije prati izborni dan širom zemlje i da će njihov izveštaj biti objavljen sutra u 15 časova.

On je novinarima rekao da je misija ODIHR-a došla na poziv srpskih vlasti da nadgleda izbore i dodao da se Srbija obavezala da će ispuniti preporuke koje su joj date i da će posmatrači pratiti način implementacije standarda.

Po njegovim rečima, ta misija nadgleda svaki aspekst izbora, a ne samo dešavanja tokom izbornog dana, i da je posmatranje izbora "mnogo kompleksnije pitanje" ukazujući da su posmatrači tu više od mesec dana.

Rekao je da su posmatrali sve aspekte organizacije kampanje za izbore, uloge medija, rad parlamenta sa interakcijom institucija, da su gledali na žalbe i reagovarali sa regulatorima, i obavili "stotine sastanaka" na svakom nivou, a da je danas samo "finalna faza procedure" kada posmatraju glasanje.

Zanijer je rekao da će raditi na zaključcima i predstaviti svoj finalni izveštaj onog što su primetili na konferenciji za novinare sutra u 15.00.

Upitan da li je priča o izbornoj krađi iz decembra završena, kazao je da je to van njegovog domašaja.

"Šta se desilo u decembru, desilo se u decembru i mi smo dali preporuke tako da je ovo nova stranica i pozvani smo da posmatramo, verujem takođe zbog toga što se desilo u decembru. Mi smo tu da doprinesemo. Imao sam razgovore sa radnom grupom. Mi smo tu kao međunarodna zajednica, a ostatak uloge je na lokalnim političaima. To je van domašaja mog mandata, a to je da posmatram izbore", naveo je Zanijer.

Teme