Web Analytics
Veliki deo Ukrajine bez struje zbog ruskih napada na infrastrukturu - BetaRS

Veliki deo Ukrajine bez struje zbog ruskih napada na infrastrukturu

Svet | Izvor: Beta-AP | 02.06.2024 | access_time 21:45
Veliki deo Ukrajine bez struje zbog ruskih napada na infrastrukturu
Ukrajina je danas uvela hitno isključenje struje u većem delu zemlje, dan pošto je Rusija pokrenula velike napade na energetsku infrastrukturu i izjavila da njena vopjska napreduje u istočnoj Donjeckoj pokrajini.

Restrikcije struje su na snazi u svim regionima osim tri posle subotnjeg napada bespilotnim letelicama i projektilima na energetske ciljeve u kojima je ranjeno 19 ljudi.

Ukrajinski državni operater električne mreže Ukrenergo rekao je da su isključenja uticala i na industriju i na domaćinstva.

Neprekidni ruski napadi na električnu mrežu Ukrajine poslednjih nedelja primorali su Vladu da uvede sključenja struje širom zemlje. Bez adekvatne protiv-vazduhoplovne odbrane koja bi se suprotstavila ruskim napadima i omogućila popravke, stanje se može pogoršati jer potreba za strujom raste.

Među najznačajnijim nedavnim napadima bili su aprilski baraž koji je oštetio najveću termoelektranu u Kijevu i masivni napad 8. maja koji je ciljao objekte za proizvodnju i prenos električne energije u nekoliko regiona.

Posle subotnjeg baraža, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je danas saopštilo da je protiv-vazduhoplovna odbrana oborila svih 25 dronova lansiranih tokom noći.

Rusija je u nedelju tvrdila da je preuzela kontrolu nad selom Umanske u oblasti Donjecka, koja je delimično pod okupacijom Rusije.

Koordinisana nova ofanziva Rusije usredsređena je na severoistočni ukrajinski region Harkova, ali izgleda da uključuje oprobavanje ukrajinske odbrane južnije, u Donjecku, dok izvodi prodore u severnim oblastima Sumi i Černigova.

U Rusiji je šest osoba ranjeno u granatiranju grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti na granici Ukrajine - rekao je u nedelju regionalni guverner Vjačeslav Gladkov i izneo da je zamenik načelnika okruga Koročanski poginuo od "detonacij" municije".

U susednoj Kurskoj oblasti tri osobe su ranjene danas bombom s drona, rekao je vršilac dužnosti regionalnog direktora Aleksej Smirnov.

Govoreći na azijskoj konferenciji o bezbednosti u Singapuru, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Kinu da pomaže Rusiji da poremeti predstojeću mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini koju je organizovala Švajcarska.

Takođe danas savetnik Bele kuće za državnu bezbednost Džon Kirbi je potvrdio da je predsednik Džozef Bajden pristao da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje su joj dale SAD za napade unutar Rusije da bi se ublažio "neverovatan pritisak" Rusije na Harkov.

Ove nedelje su četiri američka zvaničnika koja su zatražila anonimnost, rekla da je Bajden dao Ukrajini "zeleno svetlo" da upotrebi američko oružje za napad unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkova.

Ukrajina je tražila dozvolu da koristi oružje koje su dale SAD za napad na "neposredne pretnje preko granice" - rekao je Kirbi u nedelju u emisiji ABC.

"Govorimo o vojnim položajima, rasporedu oružja, takvim stvarima. Logističke baze koje su Rusi koristili da stvore neku vrstu tampon-zone da bi mogli da nastave da udaraju po Harkovu" - rekao je Kirbi i ukazao da je dozvola "ograničena na region Harkova i ograničena je u odnosu na vrste ciljeva koje mogu da gađaju i koliko daleko mogu da idu".

Teme