Web Analytics
I zvanično: Nijedna stranka nije osvojila većinu na izborima u Južnoj Africi, počinju brzi pregovori - BetaRS

I zvanično: Nijedna stranka nije osvojila većinu na izborima u Južnoj Africi, počinju brzi pregovori

Svet | Izvor: Beta-AP | 02.06.2024 | access_time 22:10
I zvanično: Nijedna stranka nije osvojila većinu na izborima u Južnoj Africi, počinju brzi pregovori
Južna Afrika je danas objavila konačne izborne rezultate koji su potvrdili da nijedna partija nije osvojila većinu na poslaničkim izborima u sredu, 29. maja, a pregovori o koalicijama - što je bez presedana za najnapredniju afričku ekonomiju, moraju brzo da napreduju zbog ustavnih pravila.

Predsednik Siril Ramafosa je odmah pozvao stranke da nađu "zajednički jezik" za formiranje prve nacionalne koalicione vlade u toj zemlji mlade demokratije.

Partija Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Ramafoze već je izgubila većinu koju je imala 30 godina. ANC je dobio oko 40 odsto glasova na izborima što je međutim pojedinačno i najviše, ali nedovoljno za samostalnu vlast.

Bez većine, moraće da se dogovori o koaliciji sa drugom strankom ili strankama po prvi put da bi zajedno vladali i ponovo izabrali Ramafosu za drugi mandat. Izbori u Južnoj Africi odlučuju o tome koliko mesta će svaka stranka dobiti u parlamentu, a poslanici kasnije biraju predsednika.

ANC je bila partija Nelsona Mandele i  994. oslobodila je Južnu Afriku od sistema aparthejda - vladavine bele manjine. Od tada je vladala udobnom većinom.

Na ovim izborima došlo je do neviđenog pada podrške, pri čemu se vidi da glasači napuštaju stranku zbog njenog neuspeha da reši široko rasprostranjeno siromaštvo i izuzetno visok nivo nezaposlenosti, kao i problema sa pružanjem osnovnih državnih usluga mnogima u zemlji sa 62 miliona stanovnika.

ANC je ranije u nedelju saopštio da počinje pregovore sa svim glavnim strankama, čak i s glavnom opozicionom Demokratskom alijansom koja je godinama predvodila hor kritika protiv ANC-a, ali je mnogi analitičari smatraju najstabilnijom koalicionom opcijom za Južnu Afriku.

DA je osvojila drugi najveći broj glasova sa oko 21 odsto i te dve stranke bi zajedno imale većinu i mogle bi da vladaju. Lider DA Džon Stenhuizen je rekao da i njegova stranka pokreće pregovore s drugim strankama.

Novi parlament Južne Afrike treba da zaseda po prvi put i izabere predsednika u roku od 14 dana od proglašenja rezultata izbora.

Južna Afrika je vodeći glas svog kontinenta i sveta u razvoju na globalnoj sceni i trebalo bi da preuzme predsedavanje Grupom 20 bogatih i zemalja u razvoju krajem ove godine. To je jedina država u toj grupi.

Teme