Web Analytics
Izrael sprema alternativu za vlast Hamasa u Pojasu Gaze - BetaRS

Izrael sprema alternativu za vlast Hamasa u Pojasu Gaze

Svet | Izvor: Beta-AFP | 02.06.2024 | access_time 23:10
Izrael sprema alternativu za vlast Hamasa u Pojasu Gaze
Izraelski ministar odbrane Joav Galant je danas izjavio da Izrael, dok izvodi vojne operacije u Pojasu Gaze, "priprema alternativnu vlast" za tu oblast posle rata, umesto palestinskog pokreta Hamasa protiv kojeg ratuje.

Galant je već sredinom maja izrazio protivljenje vojnoj i političkoj kontroli Izraela nad Pojasom Gaze, gde je islamistički pokret Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

"Dok sprovodimo važne vojne akcije, Ministarstvo odbrane uporedo priprema alternativu za vlast Hamasa", rekao je Galant, prenelo je njegovo ministarstvo.

Tokom sastanka s vojskom blizu granice s Gazom, Galant je rekao da postoji "okvir" za "izolovanje zona" u Gazi od Hamasovih boraca i za "uvođenje drugih snaga koje će omogućiti formiranje alternative za vlast Hamasa".

Ministar odbrane se 15. maja direktno suprotstavio premijeru Benjaminu Netanjahuu, koji smatra da je  razgovor o budućnosti Pojasa Gaze uzaludan pre uništenja Hamasa.

Galant je uveravao da će "vojna operacija s jedne strane i stvaranje odredbi za vladinu alternativu, s druge, omogućiti da ostvarimo dva cilja ovog rata: eliminaciju Hamasa kao vlasti u Gazi i povratak talaca" koje je Hamas oteo u Izraelu 7. oktobra prošle godine čime je počeo rat.

"Nećemo prihvatiti vladavinu Hamasa u Gazi ni u jednoj fazi procesa potrebnoj da bi se rat okončao", nastavio je on.

Galan je uveravao i da se vojna operacija pokrenuta početkom maja na grad Rafu, na krajnjem jugu Pojasa Gaze, odvija "i iznad i ispod zemlje" - na površini i u tunelima Hamasa gde mu je infrastruktura.

Teme