Web Analytics
Kineski ministar odbrane na Dijalogu Šangri-La govorio o pristupu globalnoj bezbednosti - BetaRS

Kineski ministar odbrane na Dijalogu Šangri-La govorio o pristupu globalnoj bezbednosti

Svet | Izvor: Beta | 03.06.2024 | access_time 08:45
Kineski ministar odbrane na Dijalogu Šangri-La govorio o pristupu globalnoj bezbednosti
Ministar odbrane Kine Dong Jun govorio je u Singapuru, na godišnjoj konferenciji o odbrani Dijalogu Šangri-La o kineskom pristupu globalnoj bezbednosti.

Ministar je u obraćanju učesnicima skupa naglasio važnost koncepta izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, Globalne razvojne inicijative, Globalne bezbednosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Dong je izjavio da je Narodnooslobodilačka armija spremna da preduzme odlučnu akciju kako bi obuzdala takozvanu nezavisnost Tajvana i osigurala da se nezavisnost tog kineskog ostrva nikada ne dogodi..

"Kina ceni mir i harmoniju. Miran razvoj je sastavni deo našeg Ustava. Nikada ne tražimo hegemoniju ili vojnu ekspanziju", rekao je Dong, dodavši da zemlje Azijsko-pacifičkog regiona imaju sposobnost da rešavaju međusobne tenzije i da preziru prinudu koja dolazi spolja, od hegemonističkih sila.

Kina je, prema njegovim rečima, oduvek poštovala razumnu zabrinutost svih zemalja, dodajućoi da su istovremenu osnovni interesi Kine sveti i neprikosnoveni.

Dong je dodao da je očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta sveta misija kineske vojske. Ministar je rekao da je tajvansko pitanje srž ključnih interesa Kine, a princip jedne Kine odavno je prepoznat kao osnovna norma međunarodnih odnosa.

Kina je, kako je Dong naveo, oduvek bila posvećena mirnom ponovnom ujedinjenju, ali tu perspektivu potkopavaju elementi takozvane nezavisnosti Tajvana i spoljne sile.

Dong je istakao da vlasti Demokratske progresivne partije na ostrvu Tajvan promovišu postepenu nezavisnost i pokušavaju da preseku društvene, istorijske i kulturne veze između dve strane Tajvanskog moreuza.

On je naglasio da spoljne sile kontinuirano pokušavaju da zamagle i potkopaju princip jedne Kine, insistirajući na prodaji oružja ostrvu Tajvan i nezakonitom angažovanju u zvaničnim razmenama.

Ovi potezi u suštini promovišu takozvanu nezavisnost Tajvana i predstavljaju pokušaj korišćenja ostrva Tajvan za potiskivanje Kine. Dong je naglasio da takve zle namere dovode Tajvan u opasnu situaciju.

Govoreći o odbrambenoj politici Kine, Dong je rekao da Kina ceni mir i harmoniju i ukazao da je miran razvoj sastavni deo kineskog Ustava.

"Nikada ne tražimo hegemoniju ili vojnu ekspanziju", istakao je Dong.

On je istakao da je od uvođenja reformi i otvaranja prema svetu, Kina smanjila svoje vojne snage za preko četiri miliona vojnika, što dokazuje da Kina nikada ne teži hegemoniji i ekspanziji.

Dong je dodao da Kina smatra da sporove treba rešavati dijalogom, kao i da se protivi “zakonu džungle” u međunarodnim odnosima.

Kineska vojska, takođe, podržava otvorenu saradnju i ostvaruje vojnu razmenu sa preko 150 zemalja, rekao je Dong.

Kina podržava otvorenu saradnju u zajedničkom nastojanju za mir i protivi se izgradnji ekskluzivnih vojnih saveza, naglasio je Dong, dodajući da će "mali krugovi", koji ciljaju druge zemlje, samo pogoršati situaciju.

Ministar je rekao da će Kina raditi sa zemljama u regionu na izgradnji novog tipa bezbednosnog partnerstva u kojem će svi dobiti jednakost i uzajamno poverenje.

Svaka zemlja ima različite bezbednosne brige, istakao je Dong, dodajući da blokovska konfrontacija samo pojačava sukobe i može dovesti do rata.

Ministar odbrane je rekao da su sve zemlje i vojske jednake, bez obzira na njihovu snagu. Kina se nikada ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja i posvećena je promovisanju jednakih prava, pravila i mogućnosti među svim zemljama, dodao je on.

Konstatujući da se stabilnost vojnih veza Kine i SAD tiču globalne bezbednosti i stabilnosti, Dong je dodao da je Kina uvek otvorena za razmenu i saradnju, ali da obe strane treba da rade na tome da se nađu na pola puta. On je pozvao na jačanje komunikacije između dve vojske, kako bi bili pronađeni načini da se one slažu i da bi se stvorila pozitivna očekivanja za ceo svet.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Dong je rekao da je Kina oduvek posvećena promovisanju mira i da nije ustupila oružje bilo kojoj strani u tom sukobu.

Kina striktno upravlja izvozom predmeta dvostruke namene i nikada nije podstakla sukob obezbeđujući više oružja, rekao je ministar odbrane.

Kina je čvrsto na strani mira i dijaloga, dodao je on.

Što se tiče palestinsko-izraelskog sukoba, Dong je rekao da Kina radi sa međunarodnom zajednicom na promovisanju primirja i okončanju neprijateljstava.

Teme