Web Analytics
Lokalni izbori u Subotici: SNS 51 odsto, SVM 27 odsto, opozicija 15 odsto, DSHV 4,0 odsto - BetaRS

Lokalni izbori u Subotici: SNS 51 odsto, SVM 27 odsto, opozicija 15 odsto, DSHV 4,0 odsto

Politika | 03.06.2024 | access_time 09:00
Lokalni izbori u Subotici: SNS 51 odsto, SVM 27 odsto, opozicija 15 odsto, DSHV 4,0 odsto
Koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" odnela je pobedu na lokalnim izborima u Subotici osvojivši u nedleju 51 odsto glasova birača.

Druga je lista "Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor" sa 27 odsto, treća je koalicija "Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković" sa 15 odsto, četvrta je manjinska koaliciona lista "Za pravednu Suboticu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pomirenja i pravde – Tomislav Žigmanov" sa 4 odsto glasova.

Peta lista "Za kulturnu Suboticu" nije prešla cenzus.

Nosilac koalicione liste oko SNS-a Stevan Bakić izjavio je noćas da je Savez vojvođanskih Mađara i dalje strateški koalicioni partner Srpske napredne stranke i da će u budućem mandatu ove dve stranke činiti vlast u Subotici.

"Građani su prethodne četiri godine nagradili svojim poverenjem naš rad, trud i našu brigu, zato od srca jedno veliko hvala Subotici. Ovo je jedno ogromno poverenje i jedna velika obaveza za sve nas da još jače radimo, da budemo još posvećeniji, i da budemo prema našim sugrađanima odgovorniji", rekao je Bakić novinarima u gradskom sedištu stranke.

On je istakao da, sve ono što je ova stranka obećala, moraće i da održi reč.

Po podacima izbornog štaba SNS-a, izlaznost u Subotici je bila 42 odsto što je potvrdila i Gradska izborna komisija.

Koalicija oko SNS-a je dobila 25.887 glasova, za SVM je glasalo 13.779 birača. Opozicija je dobila 7.720 glasova, manjinska koaliciona lista DSHV- a i Stranke pomirenja i pravde dobila je 2.182 glasova.

Po preliminarnim podacima izbornog štaba SNS-a u budući saziv Skupštine grada Subotica ulazi lista oko SNS-a sa 35 odbornika, SVM sa 19 odbornika, opozicija sa 10 odbornika i koalicija oko DSHV-a sa 3 mandata.

Ispod cenzusa je ostala lista "Za kulturnu Suboticu" koja je osvojila 913 birača, odnosno 1,81 procenat.

Nosilac liste i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor zadovoljan je rezultatima lokalnih izbora jer je, kako je naveo, "ostao na nogama", i odneo pobedu u tri lokalne samouprave.

Sumirajući rezultate izbora Pastor je ocenio da je SVM uspeo da ostvari svoje ciljeve.

Među njima su pobede u Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti, gde u dve od tri ove opštine imaju apsolutnu većinu, a u Senti im nedostaje jedan mandat za apsolutnu većinu, gde će zadržati mesta predsednika opština, što je poboljšanje izbornog rezultata.

Drugi cilj im je bio da u sve 23 opštine i grada gde su izašli na izbore uđu u lokalne skupštine, gde su na severu Vojvodine druga po snazi politička stranka, uključujući i Suboticu.

"Uspeli smo da ostanemo na nogama i na decembarskim izborima, republičkim i pokrajinskim, i da očuvamo pozicije i sada na lokalnim izborima. Ako gledamo Vojvodinu, mada nije mnogo drugačije ni na čitavom području Srbije, dve stranke su na nogama. Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Nikog drugog tu praktično nema", ocenio je Pastor.

Dodao je da je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku SNS Milošu Vučeviću i gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

"U svim lokalnim samoupravama ćemo nastaviti koalicionu saradnju sa Srpskom naprednom strankom zato što smo mi strateški partneri", najavio je Pastor.

Dodao je da je primio i čestitke ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta i zamenika premijera Mađarske Žolta Šemjena.

Nositeljka koalicione liste "Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu" Nela Tonković rekla je da ih je ovaj rezultat iznenadio budući da su do pre četiri godine imali nula odsto podrške građana.

"Dakle, koliko god sada da imamo, zastupaćemo interese građana kao da smo osvojili 50 odsto glasova", navela je Tonković u sedištu DS-a.

Tu koaliciju čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.

"Ovo je u našem slučaju tek početak. Uvek sam govorila da imamo nulti korak, a sada smo već na prvoj stepenici, a za četiri godine će naša politika biti potpuno razvijena", rekla je Tonković.

Ona smatra da će ulaskom ove opozicione liste u skupštinske klupe Subotica imati veoma odgovornu opoziciju i da će grad za četiri godine izgledati drugačije.

Tonković je rekla da je ta koalicija predala nakon zatvaranja biračkih mesta Gradskoj izbornoj komisiji u Subotici "primedbe na zapisnike, primedbe o kupovini glasova i vođenju paralelnih spiskova".

"Podneli smo prijavu zbog čitavog tog mehanizma, od kol centra koji je imao cilj da određeni broj građana opredeli na jedan nezakonit način", ocenila je ona.

Teme