Web Analytics
70 godina ragbija u Srbiji - BetaRS

70 godina ragbija u Srbiji

Ostalo | 03.06.2024 | access_time 11:50
70 godina ragbija u Srbiji
Foto: CMG
Ragbi tim Radnički je uz Partizan prvi klub koji je osnovan u tadašnjoj Jugoslaviji, 1954. godine. 

Osnovali su ga srednjoškocli  entuzijasti privučeni pokaznom utakmicom koju su godinu dana ranije odigrale dve francuske ekipe na stadionu JNA.

Vladan Kikanović trener ragbi kluba Radnički sa Novog Beograda rekao je da je Ragbi 13 sport koji je reosnovan 2001. godine u Srbiji

"Kao i svaki amaterski sport, ima uspone i manje uspone. Mi kao klub koji nosi to ime slavnog Radničkog sa Crvenog krsta, se trudimo da u duhu tradicije Radničkog imamo na treningu dobre drugare, dobro društvo, da od ovih klinaca koji dolaze na treninge pravimo dobre ljude ", naveo je on.

Kikanović kaze da je njihov cilj popularizacija ragbija 13 u Srbiji.

"Pored svih sportova koji postoje, ragbi 13 je sport u kome pored jakog intenziteta i dinamike koju sa sobom nosi, svih 80 minuta na terenu, tera čoveka da da 110 odsto od sebe za sebe, za drugara do sebe i za celu ekipu", rekao je Kikanović.

Maturantkinja srednje Turističke škole Katarina Veljanoski, koja pet godina trenira ragbi u Radničkom i u reprezentaciji, rekla je da je najveća vrlina ovog sporta da se devojke ne plaše kontakta i istakla da je to više misaona nego fizička igra.

"Prvo učimo kako se pada, kako da se dočekamo na noge i ruke, sve se brzo nauči, a kada nauče, devojke se ne plaše da uđu u kontakt. ", navela je 19-godišnja ragbistkinja.

Veljanoski je dodala da je ragbi 13 popularniji u inostranstvu.

"Preporučila bih svim devojkama, ovo je lep sport, lepo druženje. Imamo igračice svih godina, najstarija ima 50, a najmlađa 15, 16 godina. Mnogo je lep provod i druženje", rekla je ona.

Igrač druge linije Nenad Rulović rekao je da je ragbi dinamičan sport, a da je Radnički velika porodica na terenu i van njega.

"Ragbi se često naziva džentlmenskim sportom kako ga znaju u Engleskoj, na terenu je jako agresivan, .. a kada se utakmica završi,  svi zajedno sedimo posle utakmice razgovaramo, družimo se kao da se ništa nije dešavalo na terenu", naveo je on.

Ragbi 13 u odnosu na američki fudbal nema opremu, štitnike, kacigu, nema osvajanja metara odnosno jardi. U ragbiju 13 svaka ekipa ima po 13 igrača dok u američkom fudbalu ima tri tima, napadači, defanzivci i specijalni tim u zavisnosti od toga kod koga je lopta.

Ove godine bi trebalo da se odigra i revijalna utakmica Radnički protiv Partizana sa ciljem obeležavanja 70 godina ragbija u Srbiji.

Prilog Kineske Medijske grupe (CMG)

Teme