Web Analytics
Kina objavljuje plan upravljanja ugljeničnim otiskom - BetaRS

Kina objavljuje plan upravljanja ugljeničnim otiskom

Svet | 03.06.2024 | access_time 13:20
Kina objavljuje plan upravljanja ugljeničnim otiskom
Fotografija snimljena iz vazduha prikazuje solarne panele na krovu radionice Nju Tianđin stil grup Group u Tianđinu, na severu Kine (Sinhua/Džao Zišuo)

Kinesko ministarstvo za ekologiju i životnu sredinu uskoro će objaviti plan za izgradnju i implementaciju jedinstvenog sistema upravljanja ugljeničnim otiskom, označavajući još jedan korak napred u zelenom napretku zemlje, piše Sinhua.

Ugljenični otisak je zbir emisija i uklanjanja gasova staklene bašte od strane proizvoda, pojedinca, domaćinstva, institucije ili preduzeća. Ugljenični otisak proizvoda meri ukupne emisije ugljenika generisane tokom celog životnog ciklusa proizvoda, od proizvodnje do odlaganja.

Portparol ministarstva Pei Siaofei rekao je na konferenciji za novinare 29. maja da plan sadrži niz konkretnih mera, uključujući mere za objedinjavanje napora različitih strana, promovisanje međunarodnog usklađivanja srodnih pravila, jačanje izračunavanja ugljičnog otiska proizvoda i poboljšanje zaštite imovinskih prava.

Takođe će biti uloženi napori da se ubrzaju istraživanja u vezi sa metodama obračuna ugljenika za ključne proizvode kao što su električna energija, ugalj i lož ulje, što će obezbediti čvrstu osnovu za izračunavanje ugljičnog otiska tokom celog životnog ciklusa proizvoda, rekao je Pei.

Analitičari veruju da će efikasno upravljanje ugljeničnim otiskom olakšati kineske ciljeve smanjenja ugljenika. Zemlja je najavila da će dostići vrhunac emisije ugljen-dioksida do 2030. i postići neutralnost ugljenika do 2060.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena