Web Analytics
Broj kućnih, balkonskih solarnih elektrana u Nemačkoj veći od pola miliona - BetaRS

Broj kućnih, balkonskih solarnih elektrana u Nemačkoj veći od pola miliona

Izvori | 03.06.2024 | access_time 17:00
Broj kućnih, balkonskih solarnih elektrana u Nemačkoj veći od pola miliona

U Nemačkoj je broj priključnih solarnih panela, takozvanih "balkonskih elektrana", ovih dana premašio pola miliona, saopštila je danas nemačka agencija za mrežne sisteme.

Broj tih "Plug and Play" solarnih panela je, prema podacima registra takvih kućnih elektrana, 1. juna dostigao 500.810. To je dvostruko više nego sredinom 2023. godine. Jutros ih je već bilo 503.134.

Samo u prva dva meseca tekućeg kvartala na mrežu je priključeno 94.000 takvih mini solarnih elektrana, pa će verovatno biti premašen i rekord od 100.000 uređaja iz drugog kvartala prošle godine, pišu nemački mediji.

Veruje se da je broj tih malih kućnih solarnih elektrana i veći, jer, iako su vlasnici dužni da ih prijave nadležnom državnom registru, za to imaju rok od mesec dana, a mnogi i ignorišu obavezu prijavljivanja.

Jedan od glavnih razloga tog naglog porasta je smanjenje birokratskih prepeka, a i sve povoljnije cene za kupovinu malih panela. Od ovog proleća je dovoljna samo prijava kod nadležne državne agencije i Nemci više ne moraju da obaveštavaju nadležnog operatera električne mreže.

Uz to, vlasnici mogu da koriste postojeća električna brojila i ona će se okretati unazad kada se u javnu mrežu ubacuje struja iz solarnog uređaja. O zameni brojila odlučiće u datom trenutku operater mreže i ta zamena je besplatna.

Priključni solarni paneli se instaliraju obično na balkonima, krovu ili u dvorištu, sastoje se od nekoliko solarnih ploča i pretvarača istosmerne u naizmeničnu struju, koja zatim preko utikača direktno ide do određenog električnog uređaja u kući.

Struja iz "balkonske elektrane" uz postojeću mrežnu struju dodatno napaja kućne električne aparate i na taj način smanjuje i račun domaćinstava za struju. Višak struje iz solarne elektrane odlazi u mrežu.

Isplativost, prema oceni stručnjaka, zavisi od cene uređaja, cene struje i od toga da li se solarni panel nalazi na mestu koje je najbolje i dovoljno dugo osunčano.

Teme