Web Analytics
Pokretanje prvih projekata Fonda za biodiverzitet Kunminga očekuje se pre COP16 - BetaRS

Pokretanje prvih projekata Fonda za biodiverzitet Kunminga očekuje se pre COP16

Životna sredina | 03.06.2024 | access_time 17:20
Pokretanje prvih projekata Fonda za biodiverzitet Kunminga očekuje se pre COP16
Fotografija dronom iz vazduha pokazuje pogled na ostrvo Guangjang uĆongćingu na jugozapadu Kine (Sinhua/Vang Ćuančao)

Nedavno osnovani Fond za biodiverzitet Kunming daće opipljiv doprinos očuvanju globalnog biodiverziteta, sa svojim prvim projektima koji će biti pokrenuti ove godine uoči ključne konferencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu COP16.

To je izjavio Džang Juđun, zvaničnik kineskog Ministarstva za ekologiju i životnu sredinu, na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare, prenela je Sinhua.

Fond je pokrenut 28.maja kada je ministarstvo potpisalo sporazume o saradnji sa Programom UN za životnu sredinu i Kancelarijom multipartnerskog povereničkog fonda UN.

Fond će pružiti besplatnu pomoć u vidu finansijske, tehničke i podrške kapacitetima za zemlje u razvoju da implementiraju globalni okvir za biodiverzitet Kunming-Montreal prema principima multilateralizma i međunarodnih operacija, rekao je Džang.

Prema tim okvirima, postavljena su 23 cilja za podršku globalnom očuvanju biodiverziteta. Džang je naglasio da će projekti fonda pomoći u ostvarenju tih ciljeva, posebno kada su u pitanju oblasti kao što su obnova i očuvanje globalnog ekosistema, održivo korišćenje biodiverziteta i kontrola invazivnih stranih vrsta.

Kolumbija će od 21. oktobra do 1. novembra 2024. biti domaćin COP16, 16. sastanka Konferencije strana Konvencije UN o biološkoj raznovrsnosti.

Kao predsedavajući COP15, Kina je predvodila uspešno uspostavljanje Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal. Kina je 2021. godine obećala 1,5 milijardi juana (preko 210 miliona američkih dolara) za osnivanje fonda.

Kao najveća zemlja u razvoju na svetu, Kina ima težak zadatak da razvije svoju ekonomiju i poboljša egzistenciju svojih ljudi, ali je ipak ispunila svoju obavezu sa najvećom odlučnošću, rekao je Džang.

On je pozvao na usaglašene napore više zemalja, institucija i organizacija kako bi se premostio ogroman jaz u finansiranju očuvanja biodiverziteta i ostvarili globalni ciljevi biodiverziteta.

U sledećoj fazi rada fonda, Džang je obećao da će on "poboljšati proces odobravanja i objaviti ga javnosti što je pre moguće kako bi se osiguralo da se kapital koristi otvoreno, transparentno i efikasno prema međunarodnim pravilima".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina