Web Analytics
Netanjahu: Sporazum o primirju će dovesti do uništenja Hamasa, ili će rat biti obnovljen - BetaRS

Netanjahu: Sporazum o primirju će dovesti do uništenja Hamasa, ili će rat biti obnovljen

Svet | Izvor: Beta-AP | 03.06.2024 | access_time 18:25
Netanjahu: Sporazum o primirju će dovesti do uništenja Hamasa, ili će rat biti obnovljen
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da nije odstupio od svog cilja - uništenja Hamasa - i poručio čvrstorukašima u vladi da će predlog sporazuma o primirju, za koji se zalaže predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) ostvariti taj cilj, ili će se u protivnom Izrael vratiti ratu, javili su izraelski mediji.

Netanjahu se suočio sa protivljenjem ultranacionalista u svojoj koaliciji, koji prete da će oboriti vladu ako prihvati sporazum kojim bi se okončao rat u Gazi, a da Hamas ne bude eliminisan.

Bajden je prošle nedelje objavio ono što je nazvao ponudom Izraela, koja uključuje održivi prekid vatre i izraelsko povlačenje iz Gaze, ako Hamas oslobodi sve zatočene taoce.

U predlogu koji je predstavila Bajdenova administracija se ne pominje direktno uklanjanje Hamasa sa vlasti u Gazi, niti elimisanje te ekstremističke organizacije, ali je Bajden u govoru u petak rekao da su u izraelskoj ofanzivi, koja traje gotovo osam meseci, ekstremisti degradirani do te mere da ne mogu više da izvedu napad, poput onog 7. oktobra prošle godine.

Netanjahu je danas rekao na zatvorenom sastanku parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu da postoji određeni jaz u Bajdenovoj objavi, te da je Bajden govorio o nacrtu, ali ne o svim detaljima sporazuma, prenose izraelski mediji.

Izraelski lider je rekao da su u Bajdenovom planu navedene i mere koje osiguravaju da se sve strane pridržavaju sporazuma pre nego što počne naredna faza.

"Mi zadržavamo pravo da se vratimo ratu", rekao je Netanjahu članovima odbora, preneli su mediji.

U video saopštenju koji je objavio njegov kabinet Netanjahu je rekao da su u nastojanjima da se vrate taoci sadržani ciljevi rata, od kojih je prvi uništenje Hamasa.

"To je deo predloga", rekao je on.

Tekst predloženog sporazuma o prekidu vatre nije objavljen. Hamas je saopštio da na predlog gleda pozitivno.

Pregovori o primirju su zaustavljeni u maju.

Glavni kamen spoticanja bio je zahtev Hamasa za potpunim okončanjem rata i potpunim izraelskim povlačenjme iz Gaze, u zamenu za oslobađanje talaca, što je Izrael odbio.

Teme