Web Analytics
Protest ispred opštine Novi Beograd: Opozicija traži uvid u birački materijal - BetaRS

Protest ispred opštine Novi Beograd: Opozicija traži uvid u birački materijal

Politika | 04.06.2024 | access_time 19:05
Protest ispred opštine Novi Beograd: Opozicija traži uvid u birački materijal
prt.scr

 Ispred gradske opštine Novi Beograd danas oko 18 sati okupilo se više stotina građana na protestu na koji je pozvala koalicija "Biramo Novi Beograd", koja traži uvid u birački materijal zbog sumnje da je izmenom zapisnika sa biračkih mesta promenjen izborni rezultat.

Predstavnik te koalicije Zdravko Janković obratio se okupljenima, navodeći da su lokalnoj izbornoj komisiji uložili prigovor i da traže da uvid u birački materijal kako bi se "ustanovila tačna volja građana".
Od lokalne izborne komisije zatraženo je i da što pre obezbede uvid u taj materijal.

"Kratki su rokovi i imamo jako malo vremena da pregledamo skoro 100.000 komada biračkog materijala. Oni namerno odugovlače ovaj proces i zato smo došli ovde da im kažemo da nam to obezbede odmah", kazao je Janković..

Lista "Biramo Novi Beograd" tvrdi da zajedno sa listom "Kreni-promeni" ima većinu u gradskoj opštini Novi Beograd, ali da je Srpska napredna stranka (SNS) izmenama zapisnika sa biračkih mesta promenila izborni rezultat.

"Mi smo pobedili, a oni su izgubili. Međutim, marifetlucima pokušavaju da nam tu pobedu ukradu. E pa neće moći, i dalje će braniti izbornu volju građana", rekao je Janković..

Protestu prisustvuju i aktivisti pokreta Kreni-Promeni, kao i predstavnici opozicije među kojima su kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo Beograd" Dobirca Veselinović, predsednik Pokreta slobobodnih građana Pavle Grbović i drugi.

Protest je organizovan uz zahtev za uvid u zapisnike sa biračkih mesta, zbog sumnje da je na određenim biračkim mestima došlo do prepravljanja tih zapisnika i da su glasovi faslifikovani u noći posle glasanja.

Predstavnici te dve izborne liste traže otvaranje džakova sa glasovima građana a najavljeno je i da će preduzeti pravne korake da bi se razotkrilo na koji način je, kako su naveli, prekrojena izborna volja građana na Novom Beogradu.

Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, koalicija oko Srpske napredne stranke na Novom Beogradu ima 25 mandata i može sama da formira većinu, Kreni-Promeni ima 14 odbornika "Biramo Novi Beograd" devet, i Ruska stranka jednog odbornika.

Teme