Web Analytics
Danas: Jeleni Diković nagrada Nikola Burzan za 2023/24 godinu - BetaRS

Danas: Jeleni Diković nagrada Nikola Burzan za 2023/24 godinu

Društvo | 04.06.2024 | access_time 22:00
Danas: Jeleni Diković nagrada Nikola Burzan za 2023/24 godinu
prt.scr youtube

Beogradski Danas objavio je da je nagradu "Nikola Burzan“ za 2023/24. dobila urednica spoljnopolitičke rubike tog dnevnog lista Jelena Diković.

Nagrada se dodeljuje 9. juna povodom dana lista, članovima redakcije Danasa koji su se u prethodnoj godini istakli u obavljanju svog posla, naveo je Danas na svom sajtu.

Žiri lista Danas u sastavu Miloš Obradović (predsednik), Safeta Biševac i Jasmina Lukač (članovi) u konkurenciji nekoliko predloženih kolega, jednoglasno je odlučio da dodeli nagradu Diković.

Ona u Danasu radi od 2006., bavila se različitim temama, pisala za razne rubrike, bila je novinarka, sada je urednica, a na svakom radnom mestu i zadatku pokazivala je ozbiljnost, posvećenost i doslednost, navodi se.

Pisala je o temama koje se i danas u Srbiji radije izbegavaju, ratnim zločinima, žrtvama ratova devedesetih, položaju LGBT populacije, diskriminaciji, feminizmu,

Izveštavala je i pisala reportaže iz dalekih zemalja, intervjuisala različite sagovornike od majorke Helene, preko nekadašnjeg načelnika generalštaba Vojske Srbije, porodica žrtava najstrašnijih ratnih zločina do "Dubioze kolektiva“ i brojnih ambasadora…

Spada u retke novinarke i novinare koji su godinama redovno izveštavali sa suđenja za ratne zločine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Zbog svojih izveštaja i tekstova bila je vređana, napadana, pretili su joj ili je upozoravali da pazi šta radi pojedini optuženi za ratne zločine, advokati, posmatrači u sudnici i oko nje, dodaje se.

"Među njima je naravno i neizbežni Vojislav Šešelj, lider radikala i politički otac aktuelnog predsednika Srbije, koji je "najavljivao" da će je njegovi radikali "presvući u plavo". A kome Šešelj preti sigurno vredi i zaslužuje "Burzana", naveo je žiri.

Teme