Web Analytics
Mediji: Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture podnela ostavku zbog Generalštaba - BetaRS

Mediji: Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture podnela ostavku zbog Generalštaba

Društvo | Izvor: Beta | 04.06.2024 | access_time 23:30
Mediji: Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture podnela ostavku zbog Generalštaba
Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović podnela je ostavku na tu funkciju nakon što je uslovljena da podnese predlog za skidanje zaštite sa zgrade Generalštaba u centru Beograda ili da ode, piše Novi magazin.

Taj nedeljnik je na sajtu naveo da je Đukanović u subotu pozvana iz ministarstva ekonomije na sastanak kojim je rukovodio ministar finansija Siniša Mali.

"Na tom sastanku joj je rečeno da mora ili da skine zaštitu sa Generalštaba ili da podnese ostavku. Ostavljeno joj je da razmisli do ponedeljka, ali je ona odmah rekla da podnosi ostavku", objašnjava izvor Novog magazina.

Kako saznaje taj nedeljnik, ostavka je juče stigla u ministarstvo kulture, dok će u četvrtak na tu funkciju biti imenovana osoba koja je spremna da uradi sve što je potrebno kako bi Generalštab izgubio status zaštićenog kulturnog dobra.

U pitanju su tri odluke vlade koje bi morale da budu stavljene van snage da bi bilo šta na tom području moglo da bude srušeno ili izgrađeno, navodi se.

Prema saznanjima Novog magazina ostavku je zbog Generalštaba, oštećenog u NATO bombardovanju, spremna da podnese i direktorka beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Takođe, u "paketu" kulturnih spomenika sa kojih će uskoro biti skinuta zaštita nalazi se i zgrada Šećerane, kao i još niz kulturnih dobara po sistemu "domino efekta".

Iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je ranije saopšteno resorni ministar Goran Vesić je 15. maja, u ime vlade Srbije, sa kompanijom "Affinity Global Development" potpisao "Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO), koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine" u centru Beogradu.

Dodao je da je, kada su se u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti "revitilizovan“, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaveštena kada se to bude dogodilo.

On je rekao da će, sve što se bude radilo u okviru "revitalizacije kompleksa“, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji nadležnim za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

Brojne opozicione stranke ali i građani i deo stručne javnosti se tome protivi, održani su i protesti pred ovim zdanjem sa zahtevom da mu se ne menja namena.

Teme