Web Analytics
Izraelska vojska napala centralnu Gazu - BetaRS

Izraelska vojska napala centralnu Gazu

Svet | 05.06.2024 | access_time 12:45
Izraelska vojska napala centralnu Gazu
AP Photo/Leo Correa

Izraelska vojska je danas saopštila da je započela "operativne aktivnosti" u centralnoj Gazi, u sklopu mogućeg širenja ofanzive protiv Hamasa.

Kako je saopšteno, izraelske snage dejstvuju "i iznad i ispod zemlje" u istočnim delovima Deir al-Balaha i Bureidžu, palestinskom izbegličkom logoru iz vremena rata 1948. godine koji je izbio posle stvaranja Izraela.

Operacije su počele vazdušnim udarima na infrastrukturu ekstremista, a potom ciljana dnevna operacija u oba područja, preneo je Asošiejted pres. Tajms ov Izrael objavio je u međuvremenu da je izraelska vlada povećala broj vojnih rezervista koje vojska može da pozove sa 300.000 na 350.000.

Palestinska novinska agencija Vafa je izvestila o desetinama ubijenih palestinskih civila protekle noći.

TV Al Džazira je javila da su lokalni izvori rekli da je 75 Palestinaca ubijeno u izraelskim udarima na Gazu u protekla 24 sata i da je osim gusto naseljenog logora Bureidž napadnut logor Magazi i kvartovi istočno od Deir al Balaha. Izrael je u maju zabranio Al Džaziri da radi unutar te zemlje.

U ofanzivi koja traje osam meseci uveliko je presečena isporuka hrane, lekova i drugih potrepština Palestincima koji se suočavaju sa glađu.

Međunarodni posrednici čekaju da Izrael i Hamas odgovore na novi predlog o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kako kaže Katar, koji igra ključnu ulogu u pregovorima zajedno s Egiptom i SAD.

Predlog je objavio predsednik SAD Džozef Bajden prošle nedelje i rekao da je to izraelski predlog i da se sastoji iz tri faze.

Izraelski lideri su se od tada, kako se čini, distancirali od predloga i najavili da će se boriti protiv Hamasa dok ne bude uništen.

Izrael rutinski izvodi vazdušne udare u Gazi od početka rata i izveo je velike kopnene operacije u dva najveća grada u Gazi, Gaza Sitiju i Kan Junisu, koji su većim delom pretvoreni u ruševine.

Vojska je takođe ranije ove godine nekoliko nedelja dejstvovala u Bureidžu i drugim obližnjim logorima u centralnoj Gazi.

Vojnici su se povukli iz logora Džabalija na severu u petak prošle nedelje posle borbi koje su trajale nedeljama i izazvale veliko razaranje.

Spasioci su izvukli iz ruševina tela 360 ljudi, većinom žena i dece ubijenih u borbama.

Izrael je poslao vojnike u maju u Rafu u, kako je rečeno, ograničeni upad, ali te snage sada deluju u centralnim delovima tog najjužnijeg grada u Gazi. Više od milion ljudi je iz njega pobeglo od početka operacije i mnogi su otišli ka centralnoj Gazi.

Teme