Web Analytics
Trideset organizacija civilnog društva dobilo podršku švajcarske vlade - BetaRS

Trideset organizacija civilnog društva dobilo podršku švajcarske vlade

Društvo | Izvor: Beta | 05.06.2024 | access_time 13:20
Trideset organizacija civilnog društva dobilo podršku švajcarske vlade
Foto: Beta/Milos Miskov
Trideset organizacija civilnog sektora iz cele Srbije u okviru projekta 'Zajedno za aktivno gradjansko drustvo - AKT' koji podržava Vlada Švajcarske, dobiće finansijsku i nefinansijsku podršku u naredne dve i po godine.

Tim liderka projekta AKT Gorana Radovanović rekla je agenciji Beta da se odabrane organizacije bave raznim temama od zdravstva, socijalnih pitanja, do podrške mladima, zaštite životne sredine.

Dodala je da svaka organizacija u naredne dve i po godine može da računa na do šest miliona dinara i nefinansijsku podršku kroz obuke, treninge, mentorsku podršku. Trinaest odabranih organizacija je iz Beograda, a 17 iz gradova i opština širom Srbije.

Projekat AKT podržava švajcarska vlada, a sprovode Građanske inicijative i švajcarska organizacija Helvetas. Projekat se bavi izazovima građanskog aktivizma u Srbiji tako sto organizacijama građanskog društva pruža ciljanu podršku za njihov organizacioni razvoj, finansijsku održivost, kao i za jačanje odnosa sa građanima i jačanje njihovih kapaciteta za umrežavanje.

Ovo je druga faza projekta, a zvaničnik Ambasade Švajcarske u Srbiji Rihard Koli navodi da su u okviru prve faze mogli da vide "moć angažovanja građana uprkos izazovnom okruženju".

"Našim novim partnerskim organizacijama civilnog društva moja poruka je vrlo direktna i jasna - kroz zajedničke napore i viziju možemo da ostvarimo smislen uspeh, a vaša uloga je od ključnog značaja", dodao je Koli, direktor kacelarije za razvojnu saradnju u ambasadi.

Predsednica upravnog odbora organizacije Prijatelji dece Srbije Vesna Petrović Urošević izjavila je da je to jedna od najstarijih organizacija koje se bave promocijom i zaštitom prava deteta, te da im je ova podrška jako važna.

Oni deluju na nivou republike, ali imaju i mrežu lokalnih organizacija u svim beogradskim opštinama i više od 20 gradova, te tako neposredno rade sa mladima.

"Cenimo što Akt prepoznaje značaj zaštite prava deteta za razvoj civilnog društva, jer ako nemamo svesne i aktivne mlade ljude, decu i mlade, ne možemo imati ni aktivne građane", rekla je ona.

Teme