Web Analytics
Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine - BetaRS

Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine

Životna sredina | 05.06.2024 | access_time 14:15
Pašalić: Nedovoljno radimo na zaštiti zdrave životne sredine
Foto: Beta/Miloš Miškov

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, da se unapređenju i zaštiti prava građana na zdravu životnu sredinu i dalje ne pridaje dovoljan značaj u praksi.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da se nedovoljno primenjuje načelo održivog razvoja, jer se zahtevi zaštite životne sredine često stavljaju u drugi plan, umesto da se sagledavaju u istoj ravni s društvenim i privrednim razvojem.

"Koliko je zaštita životne sredine, prirode i zdravlja podređena privrednom rastu, vodimo li brigu o zdravlju građana i osiguravamo li sve uslove za dalji razvoj ekologije su pitanja koja nam moraju biti u fokusu? A pri nalaženju odgovora se moramo voditi ustavnim određenjem prava pojedinca i zajednice na zdrav život i zdravu životnu sredinu", napisao je Pašalić.

On je ukazao da načelo predostrožnosti traži viši stepen zaštite životne sredine i zdravlja, ali da se to otežano ostvaruje, zbog čega bi "institucije morale učiniti mnogo više kako bi osigurale efikasnu zaštitu prava na zdravlje".

"Sadašnja generacija mladih traži i očekuje život u zdravijem i ravnopravnijem svetu, a naša je dužnost da im to obezbedimo", naglasio je Pašalić.

Dodao je da će Zaštitnik građana svojim preporukama, mišljenjima, izveštajima i drugim aktivnostima i dalje doprinositi unapređenju stanja u zaštiti životne sredine.

Sledeća aktivnost u toj oblasti je, kako je najavio, organizovanje međunarodne konferencije zajedno sa Misijom OEBS u Srbiji pod nazivom "Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini - Uloga i značaj ombudsmana", koja će biti održana 13. i 14. juna u Domu Narodne skupštine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina