Web Analytics
U Srbiji počelo obeležavanje EU zelene nedelje - BetaRS

U Srbiji počelo obeležavanje EU zelene nedelje

Životna sredina | Izvor: Beta | 05.06.2024 | access_time 15:00
U Srbiji počelo obeležavanje EU zelene nedelje
U Srbiji je danas počelo obeležavanje EU zelene nedelje čiji je fokus ove godine na borbi za kvalitetniju i čistiju vodu.

Cilj manifestacije je da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše rešenja za izazove kao što su nedostatak vode, zagađenje i degradacija ekosistema, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

"Voda je vitalni zajednički resurs koji se prenosi sa generacije na generaciju – resurs koji je neophodan za ljude, za životnu sredinu i za pravednu, održivu i otpornu ekonomiju. Građani širom kontinenta suočavaju se sa porastom prirodnih nepogoda kao što su suše i poplave, koje su izazove sa vodom u EU učinile još ozbiljnijim i donele novu svest o potrebi otpornosti vodnih resursa", navodi se u saopštenju.

Tokom narednih sedam dana biće organizovan niz događaja, konferencija, izložbi i filmskih projekcija u više gradova širom Srbije, a ceo program se može videti na sajtu europa.rs.

"Evropska unija podržava Srbiju da postigne sopstvene ciljeve u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim delovanjem, kako bi ih postepeno podigla na nivo standarda EU, uz unapređenje svesti građana, privatnog sektora i medija", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je posvećenost Srbije u doslednom ostvarivanju EU ciljeva u oblasti klime i zaštite životne sredine od suštinskog značaja za put integracije zemlje i da će pomoći Srbiji da efikasnije koristi resurse.

"Prelazak na čistu, cirkularnu ekonomiju i preduzimanje akcija za zaustavljanje klimatskih promena, uz oporavak gubitka biodiverziteta i smanjenje zagađenja, podržaće ljude u nastojanjima da imaju pristup čistom vazduhu, čistoj vodi, da poboljšaju ekonomiju i stvore nova radna mesta", saopštila je Delegacija EU.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina