Web Analytics
Japanski ambasador u Srbiji: Dekarbonizacija zajednički cilj dve države - BetaRS

Japanski ambasador u Srbiji: Dekarbonizacija zajednički cilj dve države

Tranzicija | Izvor: Beta | 05.06.2024 | access_time 16:40
Japanski ambasador u Srbiji: Dekarbonizacija zajednički cilj dve države
BETAPHOTO/Ministarstvo nauke, tehnoloskog razvoja i inovacija/NITRA/Zoran Petrovic
Japanski ambasador u Srbiji Akira Imamura izjavio je danas da Japance u Srbiji najviše zanimaju energetika i tehnologija, a da dve države spaja i to što dele zajednički cilj dekarbonizacije.

"Spremni smo da pomognemo zemljama u zelenoj tranziciji. Mogu vam dati jedan dobar primer projekta koji će uskoro početi u Vinči. Reč je o projektu pretvaranja otpada u energiju. Otpad koji stvaraju domaćinstva koristi se za energiju koja će se vraćati domaćinstvima", izjavio je Imamura u interjvjuu za RTS.

On je kazao da se Srbija razvila u stabilnu zemlju, a Beograd u savremeni grad te da su japanska ulaganja sve više prisutna u Srbiji poslednjih godina, tako da je Tokio prvi put 2022. godine ušao u  listu deset najvećih ulagača.

"Dobar primer i saradnje japanskih i francuskih kompanija koje će raščišćavati otpad koji je bacan na deponije i koji je zagađivao Dunav. Zato se radujem dolasku sličnih projekata narednih godina", kazao je Imamura.

Japanski ambasador je dodao da smatra da njegov narod deli sličnosti sa srpskim poput težnje ka modernizaciji, ali i čuvanju tradicije zasnovane na istoriju i iskustvu.

"Iako nisu nisu kompatibilne, te težnje suštinski jesu, jer je Japan uspešno sproveo modernizaciju i sačuvao svoj identitet a isti je slučaj i sa Srbijom kojoj je istorija veoma važno pitanje a nedavno je pokrenuto i pitanje Srebrenice, snažno verujem da takva tragedija ne sme da se ponovi", kazao je on.

Imamura je spomenuo da su nedavno sa ulica povučeni autobusi koje je Japan donirao Beogradu, u javnosti popularno nazvani "japanci", kao "simbol prijateljstva" dve države.

"Prošle godine su povučeni, možda je dobra ideja napraviti svečanost povodom povlačenja 'japanaca'", kazao je on i dodao da želi da čuje nove ideje gradske uprave o novoj generaciji mobilnosti.

"Svakako nastavljamo sa donacijama u celoj Srbiji u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zaštite životne sredine, zdravstvene nege. Radujemo se saradnji sa lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom", poručio je japanski ambasador.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije