Web Analytics
SSP: Svetski dan zaštite životne sredine Borani dočekuju sa 45 puta više arsena u vazduhu - BetaRS

SSP: Svetski dan zaštite životne sredine Borani dočekuju sa 45 puta više arsena u vazduhu

Životna sredina | 05.06.2024 | access_time 16:40
SSP: Svetski dan zaštite životne sredine Borani dočekuju sa 45 puta više arsena u vazduhu
Foto: YTPrintScreen

Svetski dan zaštite životne sredine Borani dočekuju sa 45 puta više arsena u vazduhu od prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti, dok se na ekranu istaknutom na Domu zdravlja u Boru navodi "vazduh je odličan", izjavila je danas narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednica odbora SSP Bor Irena Živković.

Dodala je u saopštenju da se autori te poruke rukovode isključivo time što je sumpor-dioksid stavljen u zakonske granice, dok iz Ministarstva za zaštitu životne sredine na poslaničko pitanje kada će se poslovanje Ziđina staviti u zakonske okvire, navode da je "sve u savršenom redu".

Živković je podsetila da je 2019. godine u ime SSP podnela krivičnu prijavu zbog trovanja građana Bora i da taj proces još uvek traje.

"U trenutku podnošenja prijave, sumpor-dioksid je od dozvoljenih 350 mikrograma po metru kubnom vazduha prelazio čak 5.000 mikrograma, a po analizama Instituta za rudarstvo i metalurgiju, tada je bio najviši pik arsena ikada. Ipak, tadašnji ministri Aleksandar Antić i Goran Trivan optužili su me u javnosti da iznosim neistine, a gradonačelnik Bora da sam plaćenik i izdajnik, kao i svi građani Bora koji su bili učesnici tadašnjih ekoloških protesta", istakla je Živković.

Dodala je da u tim ministarstvima nastavljaju istu praksu, kako je navela, "ne obazirući se na ogromne koncentracije teških metala u vazduhu".

"Odgovornost za ova krivična dela nad stanovništvom grada Bora neće nestati", kazala je Živković i poručila da SSP, kao ni ona, "neće odustati i dozvoliti da se nesmetano nastavi sa ugrožavanjem ljudskih života zarad trampe sa Kinom".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina