Web Analytics
Putin o posledicama izbora predsednika SAD i upozorenju Nemačkoj zbog Ukrajine - BetaRS

Putin o posledicama izbora predsednika SAD i upozorenju Nemačkoj zbog Ukrajine

Svet | 05.06.2024 | access_time 21:50
Putin o posledicama izbora predsednika SAD i upozorenju Nemačkoj zbog Ukrajine
Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danas upozorio Nemačku da bi ukrajinska upotreba njenog oružja za napad na ciljeve u Rusiji bila "opasan korak! i "uništila odnose" Berlina i Moskve.

Nemačka se nedavno pridružila Sjedinjenim Državama dozvoljavanjem Ukrajini da neke ciljeve na ruskom tlu gađa dugometnim oružjem koje isporučuje Kijevu.

Isporuke nemačkih tenkova Ukrajini bile su šok za mnoge u Rusiji, rekao je Putin.

"Ako sada koriste rakete za napad na objekte na ruskoj teritoriji, to će potpuno uništiti rusko-nemačke odnose" - rekao je on.

Odgovarajući na pitanja inostranih novinara prvi put od svoje inauguracije prošlog meseca za peti mandat, Putin je takođe rekao da se ništa neće promeniti u odnosima Rusije i SAD bez obzira da li na američkim predsedničkim izborima u novembru pobedi Džozef Bajden ili Donald Tramp.

"Radićemo sa svakim predsednikom koga američki narod izabere" - rekao je Putin novinarima tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

"Apsolutno iskreno kažem: ne bih rekao da verujemo da će se posle izbora nešto promeniti na ruskom koloseku u američkoj politici", dodao je on. "Mi to ne mislimo. Mislimo da se ništa ozbiljno neće dogoditi".

Putin je takođe rekao da je proglašen je Trampa krivim za teška krivična dela na prošlonedeljnom suđenju za tajni novac u Njujorku rezultat "korišćenja sudskog sistema za unutrašnjepolitičku borbu".

Putin je danas odgovarao na pitanja lidera međunarodnih novinskih agencija, uključujući Asošiejted pres.

Putin je iskoristio taj godišnji forum kao izlog za reklamiranje razvoja Rusije i traženje investitora. Iako su sastanci sa novinarima bili deo prethodnih sesija, on nije odgovarao na pitanja zapadnih novinara u Sankt Peterburgu otkako je poslao trupe u Ukrajinu.

Prošle godine, novinari iz zemalja koje Rusija smatra neprijateljskim, uključujući SAD, Veliku Britaniju, kao i Evropsku uniju, nisu pozvani, a zapadni zvaničnici i investitori su se takođe klonili tog foruma pošto su Moskvi uvedene široke sankcije zbog Ukrajine.

Teme