Web Analytics
Spajtok: Ugovor sa Kušnerovom firmom sadrži i obavezu podizanja spomenika žrtvama NATO agresije - BetaRS

Spajtok: Ugovor sa Kušnerovom firmom sadrži i obavezu podizanja spomenika žrtvama NATO agresije

Politika | 05.06.2024 | access_time 22:05
Spajtok: Ugovor sa Kušnerovom firmom sadrži i obavezu podizanja spomenika žrtvama NATO agresije
prt.scr youtube

Penzionisani američki general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO u vreme bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, protivi se tome da planirani kompleks na mestu razorenih zgrada Ministarstva odbrane SRJ i Generalštaba u Beogradu, u koji ulaže zet Donalda Trampa Džared Kušner, sadrži i spomenik žrtvama NATO agresije - piše sajt Spajtok (Spytalk).

Taj portal koji tvrdi da je intervjuisao Klarka (79), piše da ugovor od 500 miliona dolara Kušnerovog investicionog fonda "Afiniti Partners" (Affinity Partners) s Vladom Srbije sadrži i obavezu tog fonda da sagradi i "spomenik posvećen svim žrtvama NATO agresije".

"Ta obaveza ispisana sitnim slovima predodređena je, čini se, da izazove još veće kontroverze nego sam ugovor o izgradnji kompleksa", piše Spajtok i ocenjuje da je planirani spomenik "revizionistički".

Spajtok piše da je Klark je rekao da nema problem s tim što će neka američka firma investirati u Srbiji, ali smatra da je spomenik koji će "ratnog protivnika SAD zvanično proglasiti žrtvom agresije, gora stvar od preokretanja" politike SAD prema Balkanu.

"To je izdaja Sjedinjenih Država, njene politike, hrabrih diplomata i pilota koji su činili šta su mogli da zaustave srpsko etničko čišćenje (na Kosovu)", rekao je Klark i ocenio da se radi i o "prekrečavanju srpskih ratnih zločina".

Spajtok piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s čijom je vladom firma Džareda Kušnera potpisala sporazum, "proruski" političar "tvrde linije" koji je bio ministar u vladi Slobodana Miloševića tokom bombardovanja.

Ovaj portal takođe smatra da planirani spomenik valja sagledavati u širem geopolitičkom kontekstu, u smislu da služi ključnom interesu Kremlja da podriva NATO u vreme kada je "Alijansa angažovana u otporu ruskoj agresiji u Ukrajini".

Zatim Spajtok citira Klarka: "To je deo širih kontraobaveštajnih nastojanja ruskih obaveštajaca da razjedine, diskredituju i oslabe NATO".

Klark je rekao da se radi o "ruskom imperijalnom aktu potiskivanja" i dodao: "Treba li Kušner u ovome da učestvuje? Naravno da ne bi trebalo!".

Spajtok navodi da predstavnici Kušnerove firme, ni sam Kušner nisu odgovorili na pitanja tog portala o tome.

Spajtok konstatuje da je planirani kompleks na mestu zgrade Generalštaba izazvao oštre kritike među srpskim opozicionarima, a i da se postavlja pitanje potencijalnog sukoba interesa ako Donald Tramp čija je kćer u braku s Kušnerom, pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru.

Portal piše i da je Kušner sponzor Trampove kampanje.

Teme