Web Analytics
Kina: Konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja Irana - BetaRS

Kina: Konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja Irana

Politika | Izvor: Beta | 06.06.2024 | access_time 10:30
Kina: Konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja Irana
Konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja u Iranu, izjavio je stalni predstavnik Kine pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Li Sung.

Li je to izjavio nakon što je Upravni odbor IAEA-a juče glasao za rezoluciju kojom se vrši pritisak na Iran u vezi sa nuklearnim pitanjem, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Rezoluciju su predložile Francuska, Velika Britanija i Nemačka. Među 35 zemalja članica Upravnog odbora, Kina i Rusija su glasale protiv rezolucije, dok je 12 zemalja u razvoju, uključujući Južnu Afriku, Indiju, Saudijsku Arabiju, Indoneziju i Tursku, bilo uzdržano.

Li je istakao da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi početkom maja bio u uspešnoj poseti Iranu i da je održavao konstruktivne kontakte sa iranskom stranom, a obe strane su posvećene redovnom napretku rada IAEA-a na zaštitnim merama u Iranu.

U kontekstu nedavne pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i predsedničkih izbora koji bi trebalo da budu održani kasnije ovog meseca, Li je istakao da je potez određenih zemalja kako bi izazvale konfrontaciju u političke svrhe "nekonstruktivan za političko rešenje nuklearnog pitanja Irana".

"Činjenice su iznova i iznova pokazale da stvaranje konfrontacije i vršenje pritiska neće rešiti (nuklearno) pitanje Irana, već će potkopati saradnju između IAEA i Irana i dodatno iskomplikovati to pitanje", rekao je Li.

Kineski predstavnik još je istakao da je sporazum iz 2015. godine, koji je zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), jedini pravi put za rešavanje tog pitanja.

"Sjedinjene Američke Države, kao podrivač sporazuma JCPOA, trebalo bi u potpunosti da pokažu svoju iskrenost i rade zajedno sa svim stranama na obnovi potpune i efikasne implementacije JCPOA", rekao je Li.

Kina, dodao je, poziva sve strane da sa smirenošću i odgovornošću pristupe trenutnoj situaciji, da preduzmu konkretne akcije kako bi podržale jačanje saradnje između IAEA-a i Irana, kao i da obezbede uslove da se politički i diplomatski napori za rešavanje nuklearnog pitanja Irana vrate na pravi put.

Teme