Web Analytics
Ministartvo: Smanjuju se računi kupcima-prizvođačima električne energije u Srbiji - BetaRS

Ministartvo: Smanjuju se računi kupcima-prizvođačima električne energije u Srbiji

Izvori | Izvor: Beta | 06.06.2024 | access_time 13:50
Ministartvo: Smanjuju se računi kupcima-prizvođačima električne energije u Srbiji
 Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koja predviđa smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače, koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba propisuje način obračuna naknadne za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci. Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže, navedeno je u saopštenju tog Ministarstva.

"Ovom Uredbom zaokružili smo izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce proizvođače, na povoljniji način za prozjumere. Kupcima-proizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju", rekla je ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je, kako je rekla, da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže.

Istu izmenu je, prema njenim rečima, Vlada Srbije do sada sprovela i za obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost.

Nova uredba ima značaj kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.

"Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci porastao skoro devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi", rekla je Đedović Handanović.

Uredbom je, kako je navedeno, propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.

Teme