Web Analytics
Nikezić: Mali obmanjuje građane, Srbija se zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara - BetaRS

Nikezić: Mali obmanjuje građane, Srbija se zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara

Ekonomija | 06.06.2024 | access_time 16:10
Nikezić: Mali obmanjuje građane, Srbija se zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara
Foto: Beta/Milan Obradovic
 Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da ministar finansija Srbije Siniša Mali obmanjuje građane kada izjavljuje da je emitovanjem održive obveznice prikupljeno 1,5 milijardi dolara, jer, istakao je, "nije ništa prikupljeno, već je zemlja zadužena za dodatnih 1,5 milijardi dolara i to sa kamatom koja je viša od one koju građani plaćaju za stambeni kredit".

"Činjenica da su počeli sa lepim imenima dužničkih obveznica, poput 'zelene', EXPO ili ove najnovije 'održive', ne menja stvarnost da je u jednom danu zemlja zadužena za dodatnih 1,5 milijardi dolara, čime je javni dug Srbije povećan na više od 37 milijardi evra", naveo je Nikezić, saopštila je SSP.

On je ocenio da u zemlji koja godišnje izdvaja više za kamate nego za subvencije ili socijalna davanja, novo zaduženje ne može biti ni "zeleno" ni "održivo", već samo štetno, jer predstavlja dodatni teret za sve građane.

"Jučerašnjim zaduženjem od 1,5 milijardi dolara još jednom je potvrđeno da u budžetu nema dovoljno sredstava i da je jedina ekonomska politika - politika zaduživanja, pošto se sve što se radi i gradi finansira isključivo iz novih kredita, obveznica i pozajmica. Stoga, zaista nema razloga za hvaljenje što je u samo jednom danu zaduženo svako domaćinstvo u Srbiji za novih 550 evra, jer to nije nikakav uspeh, već samo još jedna nametnuta obaveza ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem", zaključio je Nikezić.

Teme