Web Analytics
Novi bolidi u Formuli 1 od 2026. godine - BetaRS

Novi bolidi u Formuli 1 od 2026. godine

Automoto | Izvor: Beta | 06.06.2024 | access_time 18:35
Novi bolidi u Formuli 1 od 2026. godine
Međunarodna automobilska federacija (FIA) saopštila je danas da će od 2026. godine bolidi u Formuli 1 biti manji, okretniji i ekološki prihvatljiviji.

Prema novim pravilima koja stupaju na snagu od 2026. godine, bolidi će biti 30 kilograma lakši od današnjih, 10 centimetra uži i imati motore sa podelom od gotovo 50-50 između električne snage i snage sa unutrašnjim sagorevanjem i koristiće potpuno održiva goriva, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

FIA je koncept koji je u središtu pravila za 2026. godinu opisala kao "spretan automobil".

Aktivna aerodinamika koristiće se za optimizaciju upotrebe novih motora.

Bolidi će imati prednja i zadnja krila koja će se otvarati na ravnima kako bi se povećao otpor i uvećala brzina, ali će se zatim zatvarati da bi se povećala sila pritiska za performanse u krivinama.

Preticanje će biti olakšano sistemom za pojačavanje snage za bolid koji prati drugog, poznat kao režim ručnog nadjačavanja (MOR), umesto dosadašnjeg DRS sistema. Nova tehnologija obezbediće vozaču dodatnu električnu energiju za preticanje.

Novi hibridni motori, koji utrostručuju količinu električne energije, privukli su u Formulu 1 dva nova proizvođača Audi i Ford i ubedili Hondu da promeni odluku o napuštanju sporta.

Uz Mercedes, Ferari i Reno i novu kompaniju Red Bul Pavertrejns sa kojom se Ford udružuje, u 2026. godini biće šest proizvođača motora.

Teme