Web Analytics
Preminuo vojnik izboden na granici, Poljska optužuje Belorusiju - BetaRS

Preminuo vojnik izboden na granici, Poljska optužuje Belorusiju

Svet | 06.06.2024 | access_time 20:15
Preminuo vojnik izboden na granici, Poljska optužuje Belorusiju
prt.scr youtube

Poljski vojnik koga je 28. maja napao nožem migrant kroz ogradu na granici sa Belorusijom danas je preminuo u bolnici od posledica ranjavanja, saopštila je Generalna komanda rodova oružanih snaga Poljske.

U teškom stanju prevezen je danas u Varšavu sa komplikacijama od povreda zadobijenih udarima noža u rebra ali lekari nisu uspeli da mu spasu život.

"Mladi vojnik položio je život braneći granicu Poljske. Domovina i zemljaci neće zaboraviti tu žrtvu", objavio je saučešće porodici vojnika poljski premijer Donald Tusk.

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski pozvao je otpravnika poslova beloruske ambasade u Varšavi da mu još danas hitno uruči protestnu notu u kojoj se zahteva da beloruske službe utvrde koji migrant je ubio poljskog vojnika i izruče ga Poljskoj.

"To je jedan iz kataloga neprijateljskog ponašanja Belorusije prema Poljskoj jer želim da znate da to nije slučajno, nije pojedinačna odluka tih bandita već ih za to obučavaju. Vlasti Belorusije će snositi posledice. Neprihvatljivo je da se susedna zemlja ovako ponaša na granici", kazao je medijima Šikorski.

Poljska i baltičke zemlje ali i Evropska unija optužju Rusiju i Belorusiju da otvaranjem istočne rute za izbeglice iz Afrike i Azije, olakšavajući im ulazak u Rusiju i Belorusiju i posle prebacujući ih organizovano na spoljašnje granice sa Evropskoj unijom, pokušavaju da izazovu haos i destabilizuju Evropu.

Statistike poljske Granične straže pokazuju da se udvostručio broj agresivnih nelegalnih prelazaka granice u grupama u odnosu na prvih pet meseci prošle godine na sadašnjih 17.000 pokušaja od početka godine. 

U aprilu je tih pokušaja bilo 3.400 a u maju već 7.500 uz sve veće nasilje kada migranti redovno napadaju vojnike i graničare s druge strane ograde visoke 5,5 metara kamenicama, granjem, razbijenim flašama a i noževima i drugim opasnim predmetima.

Šikorski je upozorio da nije samo Poljska cilj hibridnih napada već cela Evropa u kojoj se, u okviru hibridnih napada Rusije i Belorusije vrše ubistva, podmeću požari, ne samo serija požara u Poljskoj poslednjih nedelja nego i u Velikoj Britaniji ili baltičkim zemljama.

"Imamo jata trolova, milione koji pokušavaju da utiču na ishod evropskih izbora, sajber napade. Danas sajber napadom možete nekog da ubijete. Dovoljno je da blokirate broj telefona hitne pomoći. To nije maženje, to je oštar napad na Evropu", rekao je Šikorski.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika