Web Analytics
Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa mora na izdržavanje zatvorske kazne do 1. jula - BetaRS

Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa mora na izdržavanje zatvorske kazne do 1. jula

Svet | 06.06.2024 | access_time 21:40
Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa mora na izdržavanje zatvorske kazne do 1. jula
Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool, File

Američki savezni sudija naredio je danas Stivu Benonu, bivšem uticajnom savetniku Donalda Trampa, da mora da počne da služi svoju četvoromesečnu kaznu zatvora najkasnije do 1. jula.

Kazna je izrečena u oktobru 2022. godine zbog kočenja istrage Kongresa kada je Benon odbio da sarađuje sa parlamentarnom istragom o napadu na zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine. Kazna je ponovo potvrđena u žalbenom postupku 10. maja ove godine.

Izdržavanje kazne je suspendovano zbog žalbe odbrane ali je sudija Karl Nikols ukinuo tu suspenziju na zahtev tužilaštva i naredio da se osuđeni Benon (70) pojavi u zatvoru najkasnije 1. jula.

Još jedan bivši Trampov savetnik u Beloj kući Piter Navaro, koji je takođe osuđen na četiri meseca zatvora za ista dela, počeo je da služi svoju kaznu u martu 2024. godine.

Stiv Benon je 6. januara 2021. godine razgovarao telefonom sa Trampom. Tog dana stotine pristalica odlazećeg republikanskog predsednika napalo je Kapitol, sedište američkog Kongresa, da pokušaju da spreče ozvaničenje pobede Trampovog demokratskog suparnika Džoa Bajdena na predsedničkim izborima iz novembra 2020. godine.

Stiv Benon je u poslednjim mesecima Trampove pobedničke predsedničke kampanje 2016. godine počeo da ostavlja svoj pečat, da osuđuje svetski poredak koji kontrolišu političke i finansijske elite. On je otišao sa njim u Belu kuću 2017. godine ali je morao da je napusti u avgustu 2017.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika