Web Analytics
GIK Niš odbacila 17 prigovora opozicije na birački materijal, svih 17 kao nerazumljive - BetaRS

GIK Niš odbacila 17 prigovora opozicije na birački materijal, svih 17 kao nerazumljive

Politika | 08.06.2024 | access_time 14:15
GIK Niš odbacila 17 prigovora opozicije na birački materijal, svih 17 kao nerazumljive
Foto: Beta/Saša Đorđević

Od 35 prigovora koje je opozicija u Nišu podnela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zbog nepravilnosti u biračkom materijalu, odbačeno je do sada 17 prigovora i to sa jednim istim obrazloženjem, da su "nerazumljivi".

GIK ima rok večeras do 20 časova da objavi rešenja i po preostalih 18 prigovora opozicije, a podnosioci prigovora imaju rok od 72 sata od objavljivanja rešenja na prigovor da podnesu žalbu Višem sudu u Nišu.

Advokatica Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije "Biramo Niš", kazala je za agenciju Beta da nisu iznenađeni odgovorom GIK-a, ali jesu obrazloženjem.

"Očekivali smo smislenije, lucidnije obrazloženje od ovog "nerazumljiv". Prigovori su jasno i detaljno obrazloženi, nisu nerazumljivi. Pojedini prigovori su, međutim, odbacivani zbog slovnih grešaka", izjavila je Milutinović.

Ona je kazala da pravni timovi opozicije pišu žalbe i predaće ih Višem sudu već u ponedeljak.

"Očekujemo da će rešenja GIK-a za preostalih 18 prigovora biti objavljeno u minut od 20 časova. Verovatno će i ti prigovori biti odbačeni kao nerazumljivi, tako da ćemo i za njih pisati žalbe Višem sudu", istakla je Milutinović.

Prema njenim rečima, opozicija je sada u iščekivanju odluke Višeg suda.

"Tu će se videti da li mi imamo pravnu državu ili nemamo. Mislim da sud neće smeti da se igra sa ovim", izjavila je Milutinović.

Ona je podsetila da su pravni timovi opozicije uvidom u birački materijal otkrili brojne nepravilnosti poput onih da je u kutijama pronađeno više glasova nego što je u biračkom spisku evidentirano birača, a brojke u pojedinim zapisnicima sa biračkih mesta su naknadno prepravljane u korist Ruske stranke i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Prema njenim rečima, na brojnim biračkim mestima bilo je bilo je biračkih listića za koje nije postojala potvrda koju obavezno mora da potpiše osoba koja glasa van biračkog mesta.

U biračkom spisku, dodala je Milutinović, mora da se naznači da je birač glasao kod kuće, ali u većini biračkih spiskova ni toga nema.

"Sve te ozbiljne nepravilnosti na koje smo ukazali, GIK je ocenio kao nerazumljive. Krađa glasova je očigledna, ali se jedino GIK pravi da je ne vidi", istakla je Milutinović.

Predstavnici opozicije u Nišu kao jedino važeći izborni rezultat prihvataju onaj koji je objavljen u noći između 2. i 3. juna, nakon što je obrađeno 100 osto biračkog metarijala, po kome opozicija u Nišu ima 31 od 61 mandata u gradskoj skupštini, dok je koaliciji oko Srpske napredne stranke (SNS) pripalo 29 mandata.

Gradska izborna komisija je 3. juna saopštila da je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima osvojila 30 mandata posle čega su naprednjaci proglasili pobedu s obzirom da ih je podržala Ruska stranka koja je osvojila jedan mandat.

Teme