Web Analytics
Predsednik SAD u poseti Francuskoj - BetaRS

Predsednik SAD u poseti Francuskoj

Svet | 08.06.2024 | access_time 16:05
Predsednik SAD u poseti Francuskoj
Ludovic Marin, Pool via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron zajedno sa suprugom Brižiti dočekao je pred Trijumfalnom kapijom u Parizu predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovu suprugu Džil na početku zvanične posete američkog predsednika.

Dva predsednika su položila vence i zapalila plamen na spomeniku Neznanom vojniku i zatim se odvezli avenijom Šanzelize uz pratnju francuske nacionalne garde.

Sve je urađeno sa obe strane da se dobro pokaže da su dve zemlje bliskije nego što su ikad bile, rekao je u petak portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Bajden koji je u Francuskoj od srede gde je učestvovao u četvrtak i petak na proslavi 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu 6. juna 1944. godine.

Poseta će se nastaviti radnim ručkom i biće završena gala večerom.

Vašington je obećao najave o pomorskoj bezbednosti u zoni Azije i Pacifika. Takođe će se govoriti o partnerstvu u borbi protiv klimatskih promena.

Bajden i Makron razgovaraće i o velikim međunarodnim temama o čemu su uglavnom saglasni mada im politike nisu sasvim iste.

SAD u sukobu u Pojasu Gaze pružaju čvrstu podršku izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, dok se Francuska distancira od načina na koji izraelska vojska vodi operacije.

Oko Ukrajine dve države saveznice u NATO-u obećavaju da će pomoći Kijevu da se dalje suprotstavlja ruskoj invaziji, ali Vašington se čuva od praćenja svih izjava francuskog predsednika, od kojih je najnovina o mogućem slanju vojnih instruktora na ukrajinsko tle.

Teme