Web Analytics
Pomen Pećancima stradalim 1999: 'Ne zaboravljamo žrtve NATO i OVK' - BetaRS

Pomen Pećancima stradalim 1999: 'Ne zaboravljamo žrtve NATO i OVK'

Društvo | 09.06.2024 | access_time 12:10
Pomen Pećancima stradalim 1999: 'Ne zaboravljamo žrtve NATO i OVK'
Foto: Privatna arhiva

U Hramu svetog Atanasija Velikog, u zemunskom naselju Plavi Horizonti, danas je služen pomen Pećancima stradalim od NATO i OVK.

Parastos je, u prisustvu više stotina građana, održan ispred spomen obeležja na kome su uklesana imena 167 Srba ubijenih i kidnapovanih 1998-2003 godine.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, spomenik je u porti crkve prošle godine podiglo udruženje "Pećanci za večnost".

Danas su vence položili i odali poštu i predstavnici brojnih udruženja koji neguju tradicije sa Kosova i Metohije.

Jedan od inicijatora podizanja spomenika Branislav Krstović rekao je agenciji Beta da Pećanci nikada neće zaboraviti svoje sugrađane koji su, kako je naveo "poginuli da bismo mi bili živi".

"I danas je parastosu prisustvovao veliki broj naših sugrađana koji ne žive samo u Beogradu, već su doputovali iz cele Srbije i Crne Gore. Zahvaljujemo se Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) što nam je omogućila da se u ovom svetom hramu jednom godišnje okupimo i učestvujemo u molitvi za naše stradale komšije, prijatelje i članove porodica. Spomen obeležje je posvećeno pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i OVK", rekao je Krstović.

Pomen Pećancima stradalim 1999: 'Ne zaboravljamo žrtve NATO i OVK'
Foto: Privatna arhiva

Ovog juna, navršava se 25 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije.

"Nakon povlačenja srpske vojske i policije, pod terorom OVK, Kosovo je napustilo oko 250.000 Srba. Samo u prvih par meseci nakon dolaska međunarodnih snaga albanski ekstremisti su ubili više od 1.000 Srba koji nisu želeli da napuste Kosovo. Niko od zločinaca nikada nije odgovarao. Zbog toga danas u Peći nema Srba, a bilo ih je oko 20.000, izuzev par stotina koji žive u dve tri seoske enklave", kazao je Beti Velimir Perović, predsednik udruženja Pećanci za večnost i naglasio da su, pre formiranja OVK, Srbi i Albanci u Peći bili dobre komšije i da se mnoga prijateljstva i danas održavaju.

Teme