Web Analytics
Opozicija u Nišu: Ne zna se sudbina devet prigovora o kojima je 'jednoglasno odlučeno' - BetaRS

Opozicija u Nišu: Ne zna se sudbina devet prigovora o kojima je 'jednoglasno odlučeno'

Politika | 09.06.2024 | access_time 12:50
Opozicija u Nišu: Ne zna se sudbina devet prigovora o kojima je 'jednoglasno odlučeno'
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Predstavnici opozicije u Nišu najavili su danas da će Višem sudu podneti žalbe na 23 do sada objavljena rešenja Gradske izborne komisije (GIK) o odbijanju i odbacivanju njihovih prigovora na birački materijal, uz napomenu da se još ne zna šta je sa devet prigovora za koje je predsednica GIK Danijela Milićević sinoć saopštila samo da je o njima "jednoglasno odlučeno".

Advokatica Dragana Milutinović izjavila je na konferenciji za medije ispred sedišta GIK-a da niko ne može sa sigurnošću da kaže šta je predesednica GIK sinoć rekla, "što je neshvatljivo".

"Tih devet jednoglasno usvojenih, donetih odluka, ne znamo na šta se odnosi. Još ništa nije objavljeno na sajtu Republičke izborne komisije i možemo samo da nagađamo, čime se ne bi smo bavili", rekla je Milutinović i dodala da je opozicija podnela ukupno 35 prigovora.

Ona je kazala da GIK, kada postoje dokazi o "teškim greškama" u biračkom materijalu, ima zakonsku obavezu da otvori džakove sa glasačkim listićima, prebroji ih, utvrdi činjenično stanje i poništi izbore.

"Oni to nisu uradili. Odbacivali su naše prigovore kao nerazumljive, kao nepotpune, kao neosnovane, što nema blage veze sa životom, a kamoli sa zakonom", izjavila je Milutinović.

Dodala je da očekuje da žalbe opozicije na rešenja GIK pred Višim sudom budu usvojene i da konačno Srbija pokaže da ima "kakvu takvu" državu.

Predstavnik koalicije "Biramo Niš" Miloš Nešić, kazao je na konferenciji za novinare da GIK nastavlja sa opstrukcijom izbora i da je pod izgovorom nepostojećih tenničkih grešaka, koristeći se "terorom većine", odbacila prigovore opozicije.

"Mi smo naveli da je bilo pre svega prekrajanja zapisnika, da je bilo više glasačkih listića od onog broja koji je utvrđen uvidom u birački spisak. To su vrlo teške povrede izbornog procesa", rekao je Nešić.

On je kazao da je očigledno da GIK nije interesovala volja građana, već ih je interesovalo da opstruišu izborni proces i "oni su to i uradili" - odbacili su 23 prigovora opozicije.

Nešić je rekao da su predstavnici opozicije pokušali sinoć da predaju žalbe, jer je GIK dužna da ih primi u svakom trenutku, pogotovo kada su u pitanju izborni procesi koji zavise od zakonom predviđenih rokova, ali da je GIK to odbio i odložio prijem žalbi za danas.

Predstavnica grupe građana "Dr Dragan Milić" Milena Vakić rekla je da GIK ima 24 časa da Višem sudu u Nišu dostavi sve žalbe opozicije, a sud ima 72 sata da o njima odlučuje.

"Rokovi su kratki, mi ćemo ih poštovati, da bi proces bio što brži i što brže se završio. Mi smatramo da su prigovori osnovani i da GIK nije primenila pravne propise onako kako je trebala po zakonu", rekla je Vakić.

Nosilac liste "Ujedinjeni - Nada za Niš" Svetlana Radovanović izjavila je da će izbori na biračkim mestima broj 14 i broj 16 u opštini Medijana biti poništeni i pozvala građane da izađu na birališta kako bi opozicija dobila još neki mandat.

Predstavnik pokreta "Kreni promeni" Dušan Anđelković, kazao je da opozicija insistira na pravnom putu u razrešavanju stanja koje je u Nišu nastalo.

"Odluka je da iscrpimo sve pravne mogućnosti, pa ćemo tek onda razgovarati o nekim naknadnim koracima", naglasio je Anđelković.

Opozicija u Nišu: Ne zna se sudbina devet prigovora o kojima je 'jednoglasno odlučeno'
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic

Predsednica niške GIK Danijela Milićević saopštila je sinoć da je GIK odlučila jednoglasno u vezi devet prigovora opozicije, dok je ostale prigovore većinom glasova odbacila ili odbila. Ona međutim nije precizirala da li je pomenutih devet prigovora prihvaćeno ili odbijeno.

"Rok za odlučivanje još uvek teče. Sutra je sednica GIK, nakon čega ćemo vam se obratiti novim saopštenjem", kazala je Milićević.

Ona nije pojasnila da li je svih 35 prigovora opozicije na birački materijal odbijeno, s tim što je devet odbijeno jednoglasno, a ostali većinom glasova, ili je devet prihvaćeno, a 26 odbijeno.

Do kraja jučerašnjeg dana GIK je odbacila i 23 prigovora opozicije uglavnom uz obrazloženje da su nerazumljivi.

Opozicija u Nišu u čijem sastavu su grupa građana "Dr Dragan Milić", koalicija "Biramo Niš", koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni promeni", validnim rezultatom izbornog procesa smatraju onaj koji je objavljen u noći nakon zatvaranja biračkih mesta po kome opozicija ima 31 mandat u Skupštini grada Niša, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke 29 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije opozicija je osvojila 30 mandata, koliko i Srpska napredna stranka, dok je Ruska stranka osvojila jedan mandat.

Teme