Web Analytics
Švajcarci na referendumu prihvatili zakon o bržem razvoju održive energije - BetaRS

Švajcarci na referendumu prihvatili zakon o bržem razvoju održive energije

Izvori | Izvor: Beta-AFP | 09.06.2024 | access_time 18:45
Švajcarci na referendumu prihvatili zakon o bržem razvoju održive energije
Foto: Dragan Mujan
Većina Švajcaraca, njih 69 odsto, reklo je danas "da" zakonu o električnoj energiji koji ima za cilj ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, prve su procene izlaznih anketa posle održanog referenduma.

Ta procena je malo ispod predviđanja anketa pre glasanja, na kojima je 75 odsto građana bilo opredeljeno za taj zakon.

Konačni rezultati biće poznati krajem dana.

Zakon ima za cilj da garantuje "bezbedno snabdevanje električnom energijom zasnovano na obnovljivim izvorima energije", sa nadom da će Švajcarska postići neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Glasanje dolazi u posebnom kontekstu, nekoliko nedelja nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) početkom aprila osudio Švajcarsku zbog nedostatka inicijativa protiv globalnog zagrevanja.

Zakon je prošle godine usvojio parlament, ali je mala grupa ekoloških organizacija pokrenula referendum da mu se suprotstavi, rekavši da će to dovesti do "nepotrebnog uništavanja pejzaža".

Ekolozi strahuju da će usvajanje zakona rezultirati pojačanim razvojem solarnih, vetro i hidroelektrana u švajcarskim planinama i žale što to ograničava mogućnosti stanovništva da podnese žalbe protiv izgradnje takvih instalacija.

Najveća stranka u Švajcarskoj, desničarska UDK podržala je održavanje referenduma, uglavnom u ime odbrane proizvodnje nuklearne energije, čije su elektrane prošle godine obezbedile 32,4 odsto ukupne proizvodnje električne energije u toj zemlji.

Ta stranka veruje da obnovljivi izvori energije ne garantuju sigurnost snabdevanja električnom energijom.

Zakon, koji podržavaju velike nevladine organizacije poput Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Grinpis (Greenpeace), ima za cilj brzo povećanje proizvodnje struje putem vetra, sunca i hidroelektrana, tako da zemlja bude manje zavisna od uvoza električne energije.

Teme