Web Analytics
Veber pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa EPP i podrže Fon der Lajen - BetaRS

Veber pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa EPP i podrže Fon der Lajen

Svet | Izvor: Beta | 09.06.2024 | access_time 23:30
Veber pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa EPP i podrže Fon der Lajen
Foto: Sven Hoppe/dpa via AP
Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber večeras je u Briselu pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa tom konzervativnom grupom u Evropskom parlamentu (EP).

Posle objavljivanja prve projekcije sastava novog saziva EP, prema kojoj je EPP osvojila najviše glasova na izborima, a krajnje desne partije znatno ojačale, Veber je novinarima rekao da socijaldemokrate i liberali treba da podrže ostanak Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije (EK).

"Želim da se obratim dvema najvećim porodicama u Evropi uz našu, socijaldemokratama i liberalima. Pozivam i jedne i druge da se pridruže našem proevropskom i prodemokratskom savezu za sledećih pet godina", kazao je Veber u Evropskom parlamentu, gde izbornu noć prati oko 1.000 novinara.

Veber je kazao da "vidi puno dobre volje" kad razgovara s kolegama iz te dve političke grupe u EP, ali je dodao da sada očekuje od nemačkog kancelara Olafa Šolca, socijaldemokrate, i od francuskog predsednika Emanuela Makrona, liberala, da podrže reizbor Fon der Lajen za predsednicu EK.

"Puno se govori o spasavanju demokratije u Evropi, i ja pozivam na to, ali to znači i da treba poštovati rezultate izbora, odnosno podržati Fon der Lajen za predsednicu EK", rekao je Veber.

Naveo je da su svi koji žele da unište Evropu neprijatelji Evropske narodne partije i dodao da će se protiv njih boriti i da im neće dozvoliti "nikakav uticaj na evropskom nivou".

Prema projekciji zasnovanoj na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama, vodeće proevropske grupe, EPP i socijaldemokrate, ostaju dominantne snage u zakonodavnom telu EU. Treće mesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu, a slede dve krajnje desne grupe, Evropski konzervativci i reformisti i Identitet i demokratija. Zelene i regionalne partije i stranke umerene levice, okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), najveći su gubitnici izbora jer su izgubile priličan broj mandata.

Potpredsednik grupe Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) Pedro Markeš rekao je pre Vebera da ta grupa u novom sazivu Evropskog parlamenta predstavlja "snažno drugo mesto", a da rezultati evropskih izbora, "uprkos dezinformacijama, nasilju i udarima na demokratiju, pokazuju jasnu proevropsku i demokratsku većinu".

Markeš je rekao da će se S&D boriti za demokratiju i vladavinu prava, za prava radnika, ulaganja u Zeleni plan, u stanovanje.

On je najavio da će njegova politička grupa podržati Ursulu fon der Lajen za novi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, ali je naglasio da to zavisi od programa i politika koje će biti sprovođene.

Isključio je bilo kakvu saradnju sa krajnje desnim grupama Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Identitet i demokratija (ID).

Predsednica liberalne grupe Obnovimo Evropu Iskra Mihajlova izjavila je da rezultati izbora za EP pokazuju da bez njenog kluba proevropska većina neće biti moguća.

"Insistiramo na tome da EP i dalje radi za demokratiju u ujedinjenoj Evropi, sigurnost evropskih građana, konkurentnost evropske industrije i vladavinu prava. Izuzetno je važno naći rešenja i odgovoriti na pitanja evropskih građana jer su nam njihova očekivanja pokazala smer u kojem se treba razvijati naša politika u narednih pet godina", dodala je.

Lider grupe Zeleni/Evropska slobodna alijansa (Zeleni/EFA) Filip Lamberts rekao je da je u fokusu te grupe partija da planeta bude bezbedna i da evropske demokratske snage moraju da se drže zajedno kako bi evropska društva bila sigurnija za sve.

Lamberts je kazao da današnji dan nije pobeda za Zelene i pozvao konzervativce iz EPP, socijaldemokrate i liberale na saradnju, ukazujući da uključivanje krajnje desnice ne može biti opcija.

Naveo je da će odluka Zelenih, kada je reč o izboru Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, zavisiti od njene posvećenosti produbljivanju Zelenog plana i snaženju demokratije.

"Nikada nećemo srušiti sve mostove, postaviti standarde koji se ne mogu dostići i ja se nadam da ćemo doći do većine", rekao je Lamberts.  

Potpredsednica Evropskih konzervativaca i reformista Asita Kanko rekla je da ignorisanje želja građana dovodi do uspona ekstremnih pokreta.

Navela je da ta desna grupa želi saziv EP okrenut ka centru i desnici, i da će insistirati na temama koje su im važne, a to su bezbednost, migrnatska politika i evropske vrednosti.

Lider grupe Levica Mark Botenga rekao je da je jačanje krajnje desnice posledica evropskih i nacionalnih politika tradicionalnih stranaka koje su nametnule mere štednje.

"Nametali su probleme, rezove i frustraciju građanima što se tiče saobraćaja, obrazovanja i javnih usluga i zdravstvene zaštite. To je dovelo do ljutnje i sada se izrazilo na različite načine", dodao je.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika