Web Analytics
Udruženje malinara Vilamet zbog cene traži razgovor s premijerom i predsednikom Srbije - BetaRS

Udruženje malinara Vilamet zbog cene traži razgovor s premijerom i predsednikom Srbije

Ekonomija | 10.06.2024 | access_time 15:30
Udruženje malinara Vilamet zbog cene traži razgovor s premijerom i predsednikom Srbije
Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji "Vilamet" Mileta Pilčević rekao je danas da će u ime proizvođača nezadovoljnih niskom otkupnom cenom malina od 250 dinara po kilogramu, tražiti razgovor sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Danas ćemo uputiti zahtev Vučeviću i Vučiću za sastanak jer smo razgovor sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinović završili. To Ministarstvo je uradilo to što je uradilo i nemamo šta više s njim da razgovaramo" - rekao je Pilčević za Betu.

Naveo je da je Martinović izjavio da je postignut dogovor sa proizvođačima malina da otkupna cena bude 250 dinara što nije realno jer se to voće po trgovinama prodaje po 1.500-1.600 dinara po kilogramu, a proizvođačima hoće da plate 250 dinara.

Pilčević je rekao da ne zna sa kojim proizvođačima i otkupljivačima se ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović dogovorio o otkupnoj ceni od 250 dinara, s obziromna to da takav dogovor nije postignut na poslednjem sastanku vlasnika hladnjača i proizvođača, 5. juna u Vladi Srbije, koji je vodio taj ministar.

Na tom sastanku su bili predstavnici otkupljivača, "Vilameta" i Asocijacije proizvođača malina Srbije, koji su takođe posle sastanka izjavili da ne prihvataju tu cenu: "Vilamet" je tražio otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu, a Asocijacija proizvođača malina Srbije 400 dinara.

Kako je rekao, argument da je neprihvatljiva otkupna cena od 250 dinara je i to što je procena Instituta za voćarstvo u Čačku, na koju se pojedini pozivaju, napravljena pre perioda nepovoljnog vremena koje je srezalo rod.

Taj Institut je, rekao je Pilčević, izračunao da je za 10 tona prinosa maline po hektaru trošak proizvođača 240 dinara po kilogramu, za prinos od 12 tona je 200 dinara, a za 15 tona, 160 dinara po kilogramu.

To bi, kao je naveo, značilo da čak i kada bi imali maksimalan prinos, po tom računu tek s prinosom od deset tona zaradili deset dinara po kilogramu.

"Posle prolećnih mrazeva i grada prinos nije 10 tona, po hektaru odnosno 100 kilograma po aru nego, možda najviše 70 kilograma po aru. To znači da smo mi u velikom minusu i da je proizvodnja ove godine donela katastrofu", rekao je Pilčević.

"Mi ne tražimo da nam neko plati to što je smanjen rod, ali cena u trgovinama pokazuje da nije realna otkupna od 250 dinara po kilogramu", rekao je Pilčević.

Dodao je da se otkupljivači monopolski ponašaju prema proizvođačima, a zaradu hoće svaki u lancu trgovaca.

Pilčević je rekao da u tom lancu ima mnogo trgovaca koji nemaju hladnjače nego su to "kancelarija, tašna i mašna", pa maline kupuju i preprodaju većim firmama i "svi hoće dobro da zarade, a sede u glavnom gradu, u stanovima Beograda na vodi".

Dodao je da ima vlasnika manjih firmi koje se bave otkupom i koji, takođe smatraju da je otkupna cena od 250 dinara bagatelna, ali ne smeju od velikih trgovaca da to javno kažu.

Teme