Web Analytics
Posmatračka misija: Na izborima za EP demokratija testirana na različitim nivoima - BetaRS

Posmatračka misija: Na izborima za EP demokratija testirana na različitim nivoima

Svet | Izvor: Beta | 10.06.2024 | access_time 17:10
Posmatračka misija: Na izborima za EP demokratija testirana na različitim nivoima
Riccardo Bortolotti/LaPresse via AP
Na prošlonedeljnim izborima za Evropski parlament demokratija je testirana na različitim nivoima, a nasilje nad političarima u nekim članicama EU znak je rastuće društvene polarizacije, praćene strahom od šireg političkog raskola i zabrinutošću zbog stranog mešanja, ocenila je posmatračka misija međunarodne nevladine organizacije Elekšn voč (Election-Watch.EU).

U Preliminarnom saopštenju o juče završenim izborima za EP, ta organizacija je navela da među 27 članica Unije i dalje postoji neujednačenost po biračkim pravima, po mogućnostima predstavljanja, po pravilima finansiranja kampanje i po opcijama za glasanje, i dodala da je zbog toga potrebno dalje usklađivanje.

Tela EU su pokrenula i unapredila izborne reforme i unapredila okvir širih prava, ali važne reforme za povećanje kohezije izbornih pravila i procedura širom Unije još nisu završene, piše u izveštaju koji je danas predstavljen u Briselu.

Navodi se da je na glasačkim listićima bilo gotovo 18.400 kandidata i 490 lista kandidata koji su se širom članica EU nadmetali pod nejednakim uslovima, i ukazuje da se period registracije kandidata i kampanje kretao od nekoliko meseci do nekoliko nedelja, zavisno od države.

Dok je EU generalno bezbedan prostor za slobodne i nezavisne medije, postoji zabrinutost u vezi sa slučajevima hapšenja, nadzora, političkog pritiska i nasilja nad novinarima, kao i sa koncentracijom vlasništva nad medijima, piše u saopštenju.

Evropske institucije ističu važnu ulogu civilnog društva u zaštiti i promovisanju ljudskih prava i preduzimaju mere za zaštitu građanskog prostora, čija su višestruka narušavanja prijavljena u brojnim članicama Unije, a najviše zabrinjavaju trendovi u Mađarskoj i Slovačkoj, navodi se u izveštaju.

Javno finansiranje koje se smatra merom za unapređenje ravnopravnosti, nije obezbeđeno u osam država članica, dodaje organizacija. Uprkos naporima da izbori za Evropski parlament budu "evropeizovani", većina članica EU implicitno zabranjuje korišćenje naziva ili logoa evropskih političkih partija na glasačkim listićima.

Većina zemalja EU nudi unapred biračima i alternativne opcije glasanja, kao što je glasanje iz inostranstva, poštom ili korišćenjem mobilne glasačke kutije, ali pristup alternativnim modalitetima glasanja i broj dostupnih opcija i dalje se veoma razlikuju, piše u saopštenju.

Četiri države članice - Češka, Irska, Malta i Slovačka, ne nude svojim građanima nikakvu mogućnost glasanja iz inostranstva, dodaje organizacija.

Elekšn voč, nezavisna i nepristrasna organizacija civilnog društva, sprovela je drugu misiju za procenu izbora za Evropski parlament u svih 27 država članica EU. Misija je bila sačinjena od 77 stručnjaka za izbore i posmatrača i 10 organizacija za posmatranje izbora.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika