Web Analytics
Bah: Izbori u Francuskoj neće uticati na Olimpijske igre u Parizu - BetaRS

Bah: Izbori u Francuskoj neće uticati na Olimpijske igre u Parizu

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 10.06.2024 | access_time 19:10
Bah: Izbori u Francuskoj neće uticati na Olimpijske igre u Parizu

Prevremeni izbori koje je najavio predsednik Francuske Emanuel Makron neće uticati na Olimpijske igre u Parizu, rekao je danas predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Bah je rekao da su Igre u Parizu uvek imale široku podršku u francuskom političkom spektru i dodao: "Nema nikakvih indikacija da će se ovo jedinstvo prekinuti sada, pre nego što se Igre otvore".

Francuski zakonodavni izbori održaće se u dva kruga 30. juna i 7. jula, tri nedelje pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u centru Pariza, uključujući defile sportista čamcima na reci Seni.

Makron je u nedelju raspustio donji dom francuskog parlamenta nakon što je njegova stranka izgubila od ekstremne desnice na evroizborima.

Uprkos političkoj neizvesnosti, Bah je rekao da su izbori "deo demokratskog procesa koji neće poremetiti Igre".

"Francuska je navikla da održava izbore i to će ponovo uraditi. Biće novi parlament, nova vlada i svi će podržati Olimpijske igre", naveo je on.

Ministarka sporta Ameli Udea-Kastera, koja bi mogla da bude zamenjena pre početka Igara, rekla je da političari treba da ostave po strani svoje razlike i ujedine se iza Olimpijskih igara.

"Čekali smo čitav vek na ove Igre. Od ključnog je značaja da naša zemlja vodi računa o svom imidžu i poruci koju šalje svetu u vreme kada dočekuje sportiste iz čitavog sveta", rekla je Udea-Kastera.

Teme