Web Analytics
Obeležava se 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, učestvuje ministar Ristić - BetaRS

Obeležava se 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, učestvuje ministar Ristić

Društvo | 11.06.2024 | access_time 08:25
Obeležava se 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, učestvuje ministar Ristić
Foto: Youtube/Printscreen
Predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i Živojin Rakočević obeležiće danas, kako je najavljeno, 23. godišnjicu od ubistva novinara Milana Pantića, susretom sa višim javnim tužiocem u Jagodini nadležnim za ovaj slučaj, za koji još nije podignuta optužnica.

Pomenu na gradskom groblju prisustvovaće ministar informisanja Srbije Dejan Ristić, koji će na Trgu Milana Pantića u Jagodini, u naselju Tabane, položiti i venac na spomenik ubijenom novinaru.Danas će u Jagodini biti uručena i nagrada "Milan Pantić" za novinarsku hrabrost novinarki RTS Slađani Zarić, a biće održan i sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Dopisnik Večernjih Novosti Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine, udarcima s leđa u glavu, ispred svoje zgrade u Jagodini, dok se u papučama vraćao sa kupljenim hlebom.

Prethodno je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, naročito o slučajevima privatizacije cementare u Paraćinu i Jagodinske pivare.

Istraga protiv N.N. lica otvorena je 30. januara 2018. godine i od tada je saslušano 17 svedoka i formirano 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći prema Nemačkoj i Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu Udruženja novinara Srbije (UNS), Međunarodna federacija novinara je u junu 2022. godine usvojila Rezoluciju o Milanu Pantiću.

Kako je početkom godine saopšteno iz UNS-a, u njoj je zahtevan efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić je u junu 2022. godine napisao je da je "još pre pet godina, Komisija završila najveći deo posla vezan za ubistvo dopisnika 'Večernjih novosti' iz Jagodine", i da je policijski ubistvo razjašnjeno, ali da je potrebno da "Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, pošto ima veći manevarski prostor, jer je u pitanju istinski organizovani kriminal koji je bio povezan sa jednom konkretnom privatizacijom iz doba Pantićeve likivdacije".

Teme