Web Analytics
Održana premijera dokumentarnog filma 'Herojska 549. motorizovana brigada' - BetaRS

Održana premijera dokumentarnog filma 'Herojska 549. motorizovana brigada'

Kultura | 11.06.2024 | access_time 08:50
Održana premijera dokumentarnog filma 'Herojska 549. motorizovana brigada'
Foto: Ministarstvo odbrane/Printscreen
Premijera dokumentarnog filma "Herojska 549. motorizovana brigada", u produkciji Vojnofilmskog centra "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, održana je u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, saopšteno je danas.

Ministarstvo odbrane u saopštenju navodi da je film prikazan na otvaranju revije filmova - Klasici "Zastava filma", koju organizuju Centar beogradskih festivala (CEBEF) i "Zastava film", u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu."Kroz ispovesti učesnika i uz obilje arhivskih snimaka i fotografija, film 'Herojska 549. motorizovana brigada' prati ratni put te brigade tokom 1998. i 1999. godine. Poseban akcenat stavljen je na bitku na Paštriku 1999. godine, kada je 549. motorizovana brigada uspela da osujeti kopnenu ofanzivu koju su, iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji, pokušali da izvedu teroristi OVK", navodi se u saopštenju.

Režiser filma je Marko Kamenica, producent pukovnik Goran Ikonić, scenarista general u penziji Stojan Konjikovac, snimatelj Mirko Lukanović, a montažer Jovan Banović.

Ministarstvo u saopštenju navodi da revija filmova - Klasici "Zastava filma" obuhvata nekoliko tematskih celina - Klasici "Zastava filma", More, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Animirani filmovi i NATO agresija, a dotiču više godišnjica koje se obeležavaju u ovoj godini - 110 godina od početka Prvog svetskog rata, 80 godina od završetka Drugog svetskog rata i 25 godina od NATO agresije.

Manifestacija traje do 23. juna, a svi filmovi biće prikazani u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama