Web Analytics
U fabrici Jura u Leskovcu jutros počeo generalni štrajk - BetaRS

U fabrici Jura u Leskovcu jutros počeo generalni štrajk

Ekonomija | 11.06.2024 | access_time 13:00
U fabrici Jura u Leskovcu jutros počeo generalni štrajk
Foto: YTPrintScreen

Ispred fabrike "Jura" u Leskovcu jutros u šest sati počeo je generalni štrajk.

Sindikalci tvrde da je broj prisutnih radnika daleko manji u poređenju sa prethodnim protestima upozorenja, što je, kako su naveli, rezultat zastrašivanja.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca u fabrici, Predrag Stojanović izjavio je da su članovi sindikata, njih oko 800, primili pretnje da će biti premešteni na druga radna mesta i da im mogu biti ukinuti stimulativni bonovi.

"Dok protest traje, lideri članove našeg sindikata, koji nisu izašli na protest, pozivaju u prostorije uprave i traže od njih da se iščlane iz sindikata, što je zabranjeno zakonom, a najstrašnije je što im ovo nije prvi put", kazao je Stojanović.

Na pitanje novinara Bete da li radnici strahuju da će "Jura" napustiti Leskovac, Stojanović je rekao da se ne boje.

Istakao je da je neophodna intervencija države, podsećajući da je fabrika dobijala subvencije za zapošljavanje radnika, a da su radnici radili bez adekvatnih nadoknada.

Ukoliko država ne reaguje, sindikat planira da podnese krivične prijave protiv uprave "Jure" zbog zastrašivanja radnika.

Planirano je da celodnevni štrajk nastave i radnici druge smene, do 20 sati, ali će odluka o tome zavisiti od daljih okolnosti, saopšteno je.

Od oko 5.000 radnika, koliko je u "Juri" bilo zaposleno pre pandemije koronavirusa, danas u fabrici radi oko 3.100 radnika.

Teme