Web Analytics
Konferencija o obnovi Ukrajine: Zelenski traži i investicije u energetski sistem i oružje - BetaRS

Konferencija o obnovi Ukrajine: Zelenski traži i investicije u energetski sistem i oružje

Svet | Izvor: Beta-AP | 11.06.2024 | access_time 13:35
Konferencija o obnovi Ukrajine: Zelenski traži i investicije u energetski sistem i oružje
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas u Berlinu, na početku konferencije o obnovi Ukrajine, zatražio kratkoročnu pomoć za popravku električne mreže i dugoročne investicije u energetski sistem te zemlje.

Na početku međunarodne konferencije za prikupljanje pomoći za obnovu Ukrajine, razorene ruskom invazijom, Zelenski je ponovo apelovao na veću pomoć u oružju, koja mu je potrebna za odbranu od raketnih napada Rusije.

Zelenski je na konferenciji rekao da je Ukrajini u narednih mesec dana potrebna oprema za toplane i elektrane koje trenutno nisu funkcionalne, navodeći da je uništeno devet gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, a da je potrošnja prošle zime, kada je bila na vrhuncu, iznosila 18 gigavata.

Ukrajinski predsednik, koji će ove nedelje učestvovati i na samitu Grupe sedam vodećih liberalnih demokratija (G7) u Italiji i na mirovnom samitu u Švajcarskoj, kazao je da je energija "i dalje jedna od glavnih meta" ruskog predsednika Vladimira Putina i dodao da bi strana ulaganja u energetiku bila obostrano korisna.

"Ukrajina ima sve prirodne osnove za modernu energiju, ali bez vašeg finansiranja i investicija, to nećemo moći da realizujemo. Ovde se ne radi o grantovima (nepovratnim donacijama), već o visokoprinosnim investicijama za vaše kompanije, o velikom tržištu za vašu opremu, o programima kredita za vaše institucije, što bi zajedno moglo da otvori desetine hiljada radnih mesta", naveo je Zelenski.

Tu poruku je ponovio i nemački kancelar Olaf Šolc, rekavši da je Svetska banka procenila da će obnova i modernizacija Ukrajine zahtevati ulaganja od gotovo 500 milijardi dolara u narednih 10 godina.

"Obnova Ukrajine jeste i mora da bude poslovno pitanje. Ukrajina je od 2022. izvozila višak električne energije u Evropsku uniju, što jasno pokazuje šta znači obnova Ukrajine u celini: ona koristi svima", kazao je Šolc.

Šolc, čija je zemlja postala drugi najveći snabdevač Ukrajine oružjem posle SAD, ponovo je apelovao na druge zapadne saveznike da pomognu jačanje ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane, navodeći da je "najbolja obnova ona koja ne mora da se desi".

Otkako je Rusija proletos pokrenula ofanzivu oko grada Harkov, Zelenski insistira da je Ukrajini hitno potrebno još sedam američkih sistema protivvazduhoplovne odbrane "Patriot".

U fokusu dvodnevnog skupa u Berlinu, koji predstavlja nastavak konferencije održane pre godinu dana u Londonu, nalazi se i podrška reformama koje je Ukrajina započela u sklopu nastojanja da postane članica Evropske unije.

Nemačka je najavila da će konferencija okupiti 2.000 ljudi iz svih nivoa politike, kao i iz biznisa i drugih oblasti, jer je podrška za oporavak Ukrajine pretežak zadatak da bi se njime bavile samo vlade država.

Teme