Web Analytics
Vesović (PKS): Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju - BetaRS

Vesović (PKS): Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju

Ekonomija | 11.06.2024 | access_time 14:50
Vesović (PKS): Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju
Foto: PKS

Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju, što je rezultat zajedničkog rada institucija i poslovnih zajednica dve zemlje, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović na simpozijumu posvećenom privrednoj saradnji te dve zemlje.

"Poslednjih deset godina fokus trgovinskih odnosa dve zemlje prešao je iz tekstilne industrije u automobilsku, iz metalske u industriju plastike, a danas dominira razvoj sektora finansijskih usluga", rekao je Vesović.

Dodao je da kada finansijske institucije, poput turske Halkbanke, pokažu interes za prisustvo u nekoj zemlji, to predstavlja signal poslovnoj zajednici da može sigurno i sa smanjenim rizikom da posluje na tom tržištu.

"Za nas je važan i sektor građevinarstva, koji značajno doprinosi rastu bruto-domaćeg proizvoda, a prilika za saradnju srpskih i turskih kompanija biće i specijalizovana izložba Ekspo 2027, koja će doprineti ubrzanom razvoju srpske privrede", istakao je Vesović.

Predsednik Tursko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Halkbanke Osman Arslan istakao je da ova banka posluje u Srbiji već devet godina, da ima 41 filijalu, a 90 odsto klijenata su srpske kompanije.

"Srbija i Turska otvaraju nove horizonte u jačanju ekonomske saradnje, što je važno za stabilnost poslovanja, posebno u svetu koji se suočava sa političkim i ekonomskim izazovima", rekao je Arslan.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj naglasio je da su ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

"Više od 1.000 turskih kompanija posluje u Srbiji, a broj investitora stalno raste. Saradnja srpskih i turskih kompanija prisutna je ne samo u tradicionalnim sektorima, već i u sektoru obnovljivih izvora energije i IT sektoru", istakao je Aksoj.

Dodao je da je značajna saradnja i u sektoru turizma, gde se broj turskih turista u Srbiji povećao za 40 odsto.

"O snažnom sektoru turizma i poslovnim odnosima svedoči i činjenica da između Beograda i Istanbula ima 50 letova nedeljno, kao i da postoji direktan let iz Beograda za Ankaru", rekao je on.

Prema podacima PKS, prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila 2.285 miliona evra.

U tom periodu, izvoz je iznosio 554,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 27,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Uvoz je dostigao iznos od 1.731 miliona evra, beležeći smanjenje od 14,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema podacima, Turska je četvrti uvozni partner i osamnaesti izvozni partner Srbije.

 

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme