Web Analytics
Hanter Bajden proglašen krivim za laganje o upotrebi droge radi ilegalne nabavke oružja - BetaRS

Hanter Bajden proglašen krivim za laganje o upotrebi droge radi ilegalne nabavke oružja

Svet | 11.06.2024 | access_time 21:50
Hanter Bajden proglašen krivim za laganje o upotrebi droge radi ilegalne nabavke oružja
AP Photo/Matt Slocum
 Sin predsednika SAD Hanter Bajden proglašen je danas krivim po optužbi da je lagao o upotrebi droge kako bi ilegalno kupio oružje, čime je postao prvo dete aktuelnog šefa američke države koje je osuđeno za zločin.

Dvanaestočlana porota u Vilmingtonu, rodnom gradu Bajdenovih, proglasila je 54-godišnjeg sina Džozefa Bajdena krivim po sve tri tačke optužnice, zaključivši da je lagao licenciranog prodavca oružja da nije korisnik narkotika i da je ilegalno posedovao oružje 11 dana.

Po objavljivanju odluke porote, posle njene tročasovne rasprave u dva dana, Hanter Bajden je blago klimnuo glavom, ne pokazujući emocije. Zatim je zagrlio obojicu svojih advokata i poljubio suprugu Melisu, sa kojom je napustio sudnicu. Prva dama SAD Džil Bajden stigla je u zgradu suda nekoliko minuta pošto je presuda pročitana.

Bajdenu preti kazna do 25 godina zatvora, ali oni koji su prvi put osuđeni po pravilu dobijaju daleko manju kaznu od maksimalne. Trenutno je nejasno da li će Bajden uopšte završiti u zatvoru. Sudija nije odredio datum izricanja presude.

Hanter Bajden se danas pridružio bivšem predseniku SAD Donaldu Trampu, koji je nedavno takođe osuđen u krivičnom procesu. Tramp je glavni politički rival Bajdenovog oca i očekivani kandidat republikanaca na novembarskim predsedničkim izborima.

Džozef Bajden nije dolazio u federalnu sudnicu u saveznoj državi Delaver tokom procesa protiv njegovog sina i u javnosti uglavnom nije govorio o tom slučaju, vodeći računa da ne stvori utisak da se meša u krivični proces.

Međutim, Bajdenovi saveznici su zabrinuti da bi proces protiv Hantera Bajdena mogao da nanese štetu 81-godišnjem predsedniku, koji je dugo strahovao za zdravlje svog jedinog živog sina.

Pravni problemi Hantera Bajdena nisu okončani, pošto ga u septembru čeka suđenje u Kaliforniji po optužbi da nije platio porez od 1,4 miliona dolara.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika