Web Analytics
Vukašin Milićević: Vrh SPC se pretvorio u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi - BetaRS

Vukašin Milićević: Vrh SPC se pretvorio u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi

Društvo | 12.06.2024 | access_time 08:30
Vukašin Milićević: Vrh SPC se pretvorio u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi
Foto: Youtube/Printscreen
Teolog Vukašin Milićević kritikovao je vođstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) i ocenio da se ta verska zajednica pretvorila u "ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi".

"Crkva ne zastupa univerzalne vrednosti, hrišćanske vrednosti, već upravo suprotno: krajnje partikularne, etnoreligijske vrednosti koje su u svojoj suštini suprotstavljene univerzalnim hrišćanskim vrednostima. Crkva se pretvara u sopstveni antipod", rekao je Milićević u podkastu Mreže akademske solidarnosti (MASA).

Dodao je da postoji "elita koja je političko-versko-ekonomska" i da je postupanje crkve postalo destruktivno u socijalnom smislu.

Prema njegovim rečima, društvo u Srbiji je, po popisu stanovništva, ekstremno religiozno, ali je na nivou prakse situacija drugačija.

"Ako, prema popisu, imamo 85 odsto pravoslavnih vernika, ja tvrdim da je broj aktivnih vernika između jedan i tri odsto. To je fenomen pripadnosti bez verovanja. U takvom kontekstu vera na negativan način doprinosi društvenim konfliktima", kazao je Milićević.

Dodao je da poistovećivanje vere i nacije nema nikakve veze sa hrišćanstvom.

Milićević je dobio otkaz na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu zbog kritika koje je iznosio kada je u pitanju odnos SPC prema Darvinovoj teoriji evolucije, kao i prema ponašanju pojedinih crkvenih velikodostojnika tokom pandemije kovida.

Milićević je objavio roman "Vaskrsenje", u kojem se bavi uticajem politike, dela crkve i organizovanog kriminala na život građana, što je takođe naišlo na oštre kritike iz SPC.

Teme