Web Analytics
Organizacije pozvale Baha da pomogne u ukidanju zabrane Francuskinjama da nose hidžab na OI - BetaRS

Organizacije pozvale Baha da pomogne u ukidanju zabrane Francuskinjama da nose hidžab na OI

Olimpijada | Izvor: Beta | 12.06.2024 | access_time 10:25
Organizacije pozvale Baha da pomogne u ukidanju zabrane Francuskinjama da nose hidžab na OI
Sportske organizacije i organizacije za ljudska pravala pozvale su predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da pomogne u ukidanju zabrane francuskim sportistkinjama da nose hidžab.

MOK je prošlog septembra saopštio da će sportistkinje moći da nose hidžab u olimpijskom selu na Igrama u Parizu, ali je ministarka sporta Ameli Udea-Kastera to zabranila, rekavši da se mora poštovati striktno odvajanje religije i države.

Francuski državljani slobodno mogu da izražavaju religijske običaje i simbole, ali je propisano da državne i javne institucije, u koje spadaju i Olimpijske igre, moraju da budu oslobođene toga.

Amnesti internešenel i 10 drugih organizacija poslali su pismo Bahu, rekavši da zabrana krši olimpijsku povelju.

"Zabrane hidžaba u sportu dovele su do toga da su mnogi muslimanski sportisti diskriminisani, nevidljivi, isključeni i poniženi, uzrokujući traumu i društvenu izolaciju. Zbog toga pozivamo MOK, kao lidera olimpijskog pokreta, da iskoristi značajan uticaj da javno pozove francuske sportske vlasti da ukinu sve zabrane sportistima da nose hidžab u Francuskoj, na svim sportskim nivoima", navodi se u pismu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Ovaj važan korak doprineo bi da Olimpijske i Paraolimpijske igre ostave pravo nasleđe u pravcu rodne ravnopravnosti u Francuskoj, tako što će osigurati da sve žene i devojke imaju poštovanje i pravo na nediskiminaciju, kao i garantovano pravo na učešće u sportu", dodaje se u pismu.

Zabranu su kritikovala brojna međunarodna tela, ali zabrana ima značajnu podršku u Francuskoj.

Teme